Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Second hand - Årets Hållbara julklapp

2016-11-28
2016 har Cradlenet utsett Second Hand-julklappen till årets hållbara julklapp. Att handla mer Second Hand är ett viktigt bidrag som varje konsument kan göra idag. Enligt EU:s avfallsdirektiv är återanvändning av en produkt det mest miljöeffektiva alternativet.

Tillsammans förväntas svenskarna handla för nästan 78 miljarder kronor inför julen. Svensk Julhandel förväntas slå rekord 2016, igen. Nästan all julhandel sker i nya produkter.

2016 har Cradlenet utsett Second Hand-julklappen till årets hållbara julklapp. Att handla mer Second Hand är ett viktigt bidrag som varje konsument kan göra idag. Enligt EU:s avfallsdirektiv är återanvändning av en produkt det mest miljöeffektiva alternativet.

Cradlenet är en ideell organisation som arbetar för att främja utvecklingen av en cirkulär ekonomi i Sverige.
” Cirkulär ekonomi handlar om att möjliggöra konsumtion som inte har en negativ miljöpåverkan. Därför ser Cradlenet att det är viktigt att lyfta fram en mer hållbar julshopping ” Säger Emma Enebog, Ordförande i Cradlenet.

Second hand, eller återanvändning, är en av de delar som ingår i begreppet cirkulär ekonomi. Nya produkter har också plats i den cirkulära ekonomin med kraven att de ska vara fria från skadliga ämnen, tillverkade av material som kan återgå till naturen eller användas i nya produkter. Hela processen drivs av förnyelsebar energi och materialflödena är cirkulära.

För att en produkt ska kunna bli utsedd till ”Årets Hållbara Julklapp” ska ett eller flera av följande kriterier uppfyllas enligt Cradlenet:

  • Återvunnen, återbrukad eller ”upcyclad” (begagnad produkt eller material används för att skapa en ny med högre kvalitet) julklapp vilket i sig är en stor miljöbesparing.
  • Om det är en ny produkt så ska materialet den är tillverkad av enkelt och säkert kunna återgå till naturen eller användas till en annan produkt, av samma eller högre kvalité, när julklappen är ”färdiganvänd”. En (ny) produkt ska inte heller innehålla några farliga material och den ska vara framställd genom förnyelsebar energi.
  • Det centrala ska vara julklappens funktion. Julklappen kan vara en tjänst eller en del av en tjänst om detta gynnar resurseffektiviteten, till exempel genom ökad användningsgrad eller förlängd livslängd.
  • Produkten ska bidra till social hållbarhet.

Har du frågor om Årets Hållbara julklapp eller vill veta mer om Cradlenet
Kontakt: Emma Enebog - info@cradlenet.se, Telefon: 073-688 6975
http://www.cradlenet.se/, https://www.facebook.com/circulareconomy

Maria Gimner
Marknadsansvarig sociala företag

Second hand

Letar du efter vacker vintage eller är på jakt efter antika konstföremål? Eller vill du lämna barnkläder som barnen vuxit ur och göra en insats för miljön? Hos oss bidrar du till ett mer hållbart samhälle oavsett om du handlar eller skänker gåvor.

Läs mer om Second hand

Remake - hållbart mode och design

Remake är Stockholms Stadsmissions eget mode- och designmärke. Remakes produkter tillverkas av second hand-material med målet att nå ökad kvalitet och livslängd. Plaggen är unika, i unisex och med design som utmanar storleksnormen. Här kan du välja det som passar just dig, handla hållbart och göra ett medvetet val.

Läs mer om Remake - hållbart mode och design