Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Många upplagda byxor för Lena

Lena Wahlberg syr i St Paul
Varje vardag tar Lena Wahlberg, 71, bussen till St Paul. Förutom gemenskap över en måltid ägnar hon dagarna åt att hjälpa andra besökare till exempel med att lägga upp byxor, sy i en knapp eller byta en dragkedja. 

– Jag kommer hit varje dag och vad ska man göra? Man kan inte bara gå hemma och städa. Dessutom tycker jag att det är kul att sy så det passar mig utmärkt, säger hon. 

När Lena Wahlberg sträckte ryggen våren 2015 kunde hon inte längre laga mat själv. Av en slump fick hon höra talas om Stockholms Stadsmissions mötesplats på Kungsholmen som en plats där man kunde äta en billig måltid. När verksamheten flyttade till St Paul följde hon med och sedan dess har hon varit en regelbunden gäst. 

Ville bidra med något mer

Men efter ett tag kände hon, som har arbetat som forskningssköterska på Karolinska Institutet, att hon blev rastlös. Hon ville göra något mer. 

– Jag tänkte att jag kan inte bara sitta här och äta med armarna i kors. Det måste finnas något annat jag kan göra. Sy kan jag göra, tänkte jag. Rickard fixade en symaskin och sedan dess har det rullat på, säger Lena Wahlberg.  

St Paul har cirka 65 besökare varje dag. De flesta kommer för att få en bit mat och för att bryta ensamhet och isolering. 

Stort behov av syhjälp

Behovet av att också kunna få hjälp med att sy i en knapp eller lägga upp sina byxor, visade sig vara stort. Det är dyrt både att laga kläder och köpa nya. Lena Wahlberg är drivande bakom syateljén där St Pauls besökare kan använda symaskinen för att laga sina kläder eller be Lena om hjälp. Syateljén har funnits ett tag nu och för varje utfört arbete skriver Lena upp på en lista vad som har gjorts. Listan över oktober månad har 32 rader där upplagda byxben varvas med en lagad reva och en ny dragkedja i en damkappa. . 

Syr även hemma

Sedan Lena Wahlberg tog initiativ till syateljén som har öppet varje måndag, har det blivit 40-50 uppdrag per månad. I oktober har hon dessutom sytt nya förkläden till volontärer och personal. Men det har hon gjort på sin symaskin hemma. 

– Jag hinner precis med allt syarbete och så har jag en tjej som hjälper till ibland. Det är en sak att sy för sig själv, men att ge sig på ett blixtlås som någon annan blir nöjd med är något annat. Vi är inga sömmerskor utan gör bara lättare grejer, säger hon. 

Blir du inte stressad?
– Nej, det kommer in folk och pratar, men jag känner inga krav och skyldigheter när jag syr. Det är en helt avstressad miljö.

Kravet för att få sina kläder lagade är att de ska vara nytvättade, men ibland får besökare sitta insvepta i en filt medan Lena akut lagar ett par byxor.

St Paul ger social gemenskap

Vad betyder St Paul för dig?
– Det är social gemenskap och så känner jag att jag gör nytta för mina medmänniskor. Det kostar jättemycket pengar att laga kläder. Jag får jättemycket uppmuntran och folk kommer med choklad och blommor. Även om det inte ska kosta något känns det oartigt att tacka nej.     

Lena Wahlberg gick i pension 2010 och har haft förmånen att jobba extra på sitt gamla jobb fram till ganska nyligen. Nu har hon syuppdragen på St Paul, hon sjunger i kör och är med i en stickgrupp. Hon tror att fler personer skulle behöva planera för en meningsfull vardag efter pensionen. 

– Annars finns risken att man blir deprimerad och det är farligt. Och istället för att ta antidepressiva och gå till doktorn borde fler se till att ha något som de tycker är kul att göra i vardagen, säger Lena Wahlberg.