Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Många upplagda byxor för Lena

Lena Wahlberg syr i St Paul
Några dagar i veckan tar Lena Wahlberg, bussen till St Paul. Förutom gemenskap över en måltid ägnar hon någon dag i veckan åt att hjälpa andra besökare med att till exempel lägga upp byxor, sy i en knapp eller byta en dragkedja. 

När Lena Wahlberg sträckte ryggen våren 2015 kunde hon inte längre laga mat själv. Av en slump fick hon höra talas om Stockholms Stadsmissions mötesplats på Kungsholmen som en plats där man kunde äta en billig måltid. När verksamheten flyttade till St Paul följde hon med.

Ville bidra med något mer

Men efter ett tag kände hon, som har arbetat som forskningssköterska på Karolinska Institutet, att hon blev rastlös. Hon ville göra något mer.

– Jag tänkte att jag kan inte bara sitta här och äta med armarna i kors. Det måste finnas något annat jag kan göra. Sy kan jag göra, tänkte jag. Rickard fixade en symaskin, säger Lena Wahlberg.

St Paul har cirka 65 besökare varje dag. De flesta kommer för att få en bit mat och för att bryta ensamhet och isolering.

Stort behov av syhjälp

Behovet av att också kunna få hjälp med att sy i en knapp eller lägga upp sina byxor, visade sig vara stort. Det är dyrt både att laga kläder och köpa nya. Lena Wahlberg var drivande bakom syateljén där St Pauls besökare kunde använda symaskinen för att laga sina kläder eller be Lena om hjälp. Några av sakerna Lena hjälpte till med vadr upplagda byxben och ny dragkedja i en damkappa.

Syr även hemma

Lena Wahlberg hade ca 40-50 uppdrag per månad. Dessutom sydde hon nya förkläden till volontärer och personal. Men det har hon gjort på sin symaskin hemma.

– Jag hinner precis med allt syarbete och så har jag en tjej som hjälper till ibland. Det är en sak att sy för sig själv, men att ge sig på ett blixtlås som någon annan blir nöjd med är något annat. Vi är inga sömmerskor utan gör bara lättare grejer, sa Lena.

Kravet för att få sina kläder lagade var att de skulle vara nytvättade, men ibland fick besökare sitta insvepta i en filt medan Lena akut lagade ett par byxor.

St Paul ger social gemenskap

Vad betyder St Paul för dig?

– Det är social gemenskap och så känner jag att jag gör nytta för mina medmänniskor. Det kostar jättemycket pengar att laga kläder. Jag får jättemycket uppmuntran och folk kommer med choklad och blommor. Även om det inte ska kosta något känns det oartigt att tacka nej, svarade Lena.

Lena Wahlberg gick i pension 2010 och har haft förmånen att jobba extra på sitt gamla jobb fram till ganska nyligen. Hon hade syuppdragen på St Paul, hon sjunger i kör och är med i en stickgrupp. Hon tror att fler personer skulle behöva planera för en meningsfull vardag efter pensionen.

– Annars finns risken att man blir deprimerad och det är farligt. Och istället för att ta antidepressiva och gå till doktorn borde fler se till att ha något som de tycker är kul att göra i vardagen, säger Lena Wahlberg.

På grund av covid-19 har St Paul ställt om verksamheten. Lena har därför inga sy-stunder för tillfället.

Vad räcker din gåva till?

0 kr

0 Kr
kr