Frågor och svar om Stockholms Stadsmission second hand

Hur länge har ni haft second hand-butiker?

Stockholms Stadsmission öppnade second hand-butiker redan 1927, då under namnet ”Små smulor” inspirerat efter en idé från Tyskland. Syftet var att bereda arbetstillfällen åt arbetslösa och ge möjlighet till billiga inköp. Under 2000-talet infördes namnet Stockholm Stadsmission second hand. Vår second hand drivs som ett socialt företag med arbetsintegration som främsta syfte. Här får människor möjlighet att närma sig arbetsmarknaden via arbetsträning.

Varför vill ni bara ha hela och rena saker?

Då vi vill kunna ta hand om alla gåvor på bästa sätt och se till att de kommer till användning på bästa möjliga sätt vill vi ha hela och rena saker. Vi har nämligen inte möjlighet att tvätta och laga trasiga föremål och vi måste själva återvinna dessa plagg vilket innebär stora kostnader och onödig transport.

Hur mycket gåvor får ni in?

Vi får varje vecka in cirka 29 ton textiler via våra gåvogivare. Utöver det får vi in en mängd prylar och möbler. Gåvoinsamlingen sker främst via våra butiker men även via återvinningscentraler.

Hur går det till när gåvorna kommer in till er på Stockholms Stadsmission?

Alla gåvor körs till vårt centrallager som ligger i Sätra i Stockholm. Där går vi igenom allt, sorterar och sedan skickas de efter behov ut till våra sociala verksamheter, säljs i second hand och en mindre del designas om och sys om av Remake. Här finns en film som Utbildnings Radion har gjort.

Hur når gåvorna människor som verkligen behöver det?

Gåvor delas ut via våra sociala verksamheter som vänder sig till unga barnfamiljer, äldre och människor i missbruk, hemlöshet och  utanförskap. De kan även få presentkort och själva välja ut vad som passar dem i butik.

Vad gör ni med överskottet av textilier som ni inte kan sälja?

Då återbruk är det bästa för miljön säljer vi överskottet via exportörer som har strikta uppförandekoder som följs upp och kontrolleras externt.  De ser till att kläderna får ett nytt liv någon annanstans i världen via deras globala återförsäljare och uppköpare. Det som inte går att sälja blir exempelvis isoleringsmaterial.

Kan inte Remake sy om de trasiga plagg ni får in?

Remake designar och skapar trendiga plagg i hög kvalitet. De har dock inte kapacitet att tillvarata all textil som kommer in till oss. Remake tar tillvara på cirka 2,5 ton textilier per år.

Tar ni emot kläder och andra saker som inte är i säsong?

Ja, det gör vi och när det kommer in sommarkläder till oss under vintern sparar vi helt enkelt dem tills sommarsäsongen är här. Så det går fint att lämna in sin adventsljusstake mitt i sommaren eller sandaler mitt i vintern. 

Varför tar ni inte emot sängar och möbler i spånskivematerial?

Vi har valt att inte ta emot dessa möbler på grund av platsbrist på lager och butik samt en låg efterfrågan av dessa möbler, både från sociala verksamheter och från kunder. 

Kan butikerna säga ”nej tack” när jag vill lämna gåvor?

Ja, vi kan tacka nej till en gåva om den inte är i säljbart skick eller är någon av de sakerna vi inte har möjlighet att hantera (exempelvis sängar och soffor). Det handlar även om att vi kanske inte alltid har plats eller behov av vissa typer av möbler. 

På vilket bidrar Stockholms Stadsmission second hand till arbetet för utsatta i samhället?

Detta gör vi på flera sätt. Gåvorna som kommer in till insamlingen går till våra sociala verksamheter efter behov. Gåvorna möjliggör även arbetsträning för människor som vill hitta en väg in eller tillbaka till arbetslivet. 

Ni har 90-konto, vad innebär det? 

Stockholms Stadsmission har ett 90-konto hos Svensk Insamlingskontroll vilket visar på så sätt att vi uppfyller de kriterier som kan ställas på en seriös aktör.

Linda Nyqvist, ansvarig företagssamarbete, Stockholms Stadsmission
Linda Nyqvist
Insamlingsansvarig Second hand
linda.nyqvist [at] stadsmissionen.se