Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

"Därför är jag volontärterapeut"

Lovisa Kim, volontärterapeut Stockholms Stadsmission
Lovisa Kim är legitimerad psykoterapeut och socionom med lång erfarenhet av psykoterapi i egen firma. Sedan tio år tillbaka arbetar hon som volontärterapeut på Stockholms Stadsmissions terapimottagning Terapicenter för unga.

Varför har du valt att bli volontärterapeut?

– Terapicenter är en viktig och värdefull verksamhet eftersom det finns ett stort behov av psykoterapi för unga. Möjligheterna att få samtalsstöd av landstinget är begränsade både vad gäller hur många timmar terapi man får och terapeutisk metod. Många får vänta länge på att få hjälp eller anses inte ha tillräckligt stora problem för att få hjälp. Därför känns det roligt och meningsfullt att kunna bidra.

Hur länge har du varit engagerad på Terapicenter?

– Jag har varit volontärterapeut från och till i tio år. När man är socionom och vidareutbildar sig till psykoterapeut genomgår man två utbildningar. Jag hade min första patient på Terapicenter när jag gick min steg 1-utbildning.

Vad ger det dig att vara volontärterapeut?

– Det är fantastiskt att vara i en verksamhet där man får möta unga människor som vill förändra sina liv. Många har haft svåra erfarenheter och har blivit oerhört svikna. Det är ett fint förtroende att få när de ändå vågar gå in i en ny relation med terapeuten och tar risken att våga lita på en annan person. Det berör.

Skulle du rekommendera andra att bli volontärterapeuter?

– Ja, det är ett roligt sätt att bidra till en bra verksamhet och Terapicenter tar väl hand om sina volontärer. Det anordnas seminarier för volontärterapeuter med information och samtal kring olika teman i psykoterapiarbetet. Man erbjuder föreläsningar med olika auktoriteter på området och handledning. Det bjuds också in till social samvaro med personal och de andra volontärerna. Det blir spännande möten med många  olika erfarenheter och kunskaper.

Varför mår så många unga så dåligt tror du?

– Jag tänker att det finns många anledningar. Det är aldrig svårt att förstå varför de unga som vi träffar på Terapicenter mår dåligt. De har varit med om saker som de hade behövt vuxenstöd för att ta sig igenom och förstå. Vi lever i en tid där utrymmet att sitta ner och prata och mötas kan vara väldigt begränsat. En hel del ungdomar har inte helt enkelt inte blivit tillräckligt sedda och lyssnade till. Jag tror också att ett problem kan vara att det finns en rädsla för vissa känslor. Om man tror att det är farligt eller ett misslyckande att känna ilska och ledsenhet kan det blir problematiskt. Livet blir ju halvt om inte alla känslor får ta plats. 

På vilket sätt bidrar Terapicenter till en bättre psykisk hälsa för unga tror du?

– Stadsmissionens människosyn och sätt att arbeta bidrar. Det handlar om att ge individen chans att uttrycka sig och att bli sedd. Det handlar också om tilltro till och respekt för varje ung människas möjligheter att växa med rätt stöd. Psykoterapi är en möjlighet för unga att få känna efter och reflektera över sin situation, uppväxt och vad de vill med sina liv. Det kan vara oerhört stärkande och läkande och i många fall livsavgörande.  

Vill du också engagera dig som volontärterapeut?

Kön av ungdomar som vill gå i terapi hos Terapicenter för unga och Mottagningen för unga män är lång. Vi är i ständigt behov av volontärterapeuter. Anmäl ditt intresse genom att mejla Camilla Linde, volontäransvarig terapi.