Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

”Ju längre tiden går desto mer sargad blir mammarollen”

Maria pysslar med en blomma
Maria presenterar sig som tvåbarnsmor. Hon har två söner, 16 och 27 år gamla. Till skillnad från många andra i som lever i hemlöshet har Maria bra kontakt med sina söner och pratar med den yngsta varje dag. Hon beskriver sig själv som en kärleksfull mamma.

- Jag blir helt förtvivlad när jag ser kvinnor som saknar kontakten med sina barn. Men jag förstår dem, kampen att hålla kontakten är svår. Jag är själv som en mamma till de andra tjejerna här. Jag vill att alla ska känna att det finns en vuxen som bryr sig, oavsett social ställning. 

Jag kunde inte ta hand om mig själv eller mina barn.

När Maria fick sitt andra barn blev ansvaret i kombination med hennes dåliga hälsa för stort. Hon gick in i väggen.
 
- Jag kunde inte ta hand om mig själv eller mina barn. Barnen och jag flyttade till en början till ett familjehem, där mina söner fick jättebra stöd och hjälp. Men jag som mamma förväntades fortfarande ta hand om hem och barn trots att jag i samma veva fick både hjärtsvikt och artrit samtidigt som jag var utmattad.

Barnen fick ta ansvar tidigt

Marias egen uppväxt var tuff och som 16-åring valde hennes pappa att avsluta sitt liv mitt framför ögonen på henne och hennes mamma. Händelsen triggade ett missbruk hos mamman vilket lämnade Maria att ta hand om familjen.

Nu sörjer hon att hennes egna barn tvingats bli vuxna för tidigt, precis som hon själv. Det var inget hon önskade. Hon upplever att det är många som ser ner på kvinnor och framförallt mammor som lever i hemlöshet.  

Jag har länge fått inpräntat att jag inte är en tillräckligt god mamma

- Jag tycker att alla förtjänar en chans att få vara förälder, det finns ingen bättre mamma än den du själv har. Men det är jättetufft att vara mamma och leva i hemlöshet. Jag har länge fått inpräntat att jag inte är en tillräckligt god mamma, något som jag tror att pappor inte får höra på samma sätt. Det har fått mig att tappa självförtroendet som förälder. Ju längre tiden går desto mer sargad blir mammarollen. 

Maria får stöd och hjälp hos Stockholms Stadsmission

Maria kommer regelbundet till Stockholms Stadsmissions verksamhet för kvinnor i hemlöshet. Det är en fristad där hon kan få en stunds vila, äta sig mätt och komma i kontakt med vården regelbundet. Tillsammans med sin kontaktperson får Maria stöd och hjälp för att förändra sin livssituation på lång sikt.  

Tack vare ditt stöd kan vi erbjuda: 

  • hemlagad, näringsrik mat
  • möjlighet till tvätt, dusch och vila
  • aktiviteter, exempelvis tillgång till ateljé
  • samtalsstöd för att motivera till långsiktig förändring
  • stöd i kontakter med socialtjänst och psykiatri.

GE EN GÅVA eller BLI MÅNADSGIVARE

Adventsberättelser från kvinnor i hemlöshet

Alexandra Pascalidou läser Marias berättelse

Marias berättelse är den första delen i "Adventsberättelser från kvinnor i hemlöshet", där du får möta fyra kvinnor som lever i hemlöshet i Stockholm. De delar med sig om sin situation, sina tankar och känslor. Allt ifrån mammarollen till missbruk, destruktiva relationer och sexuell utsatthet avhandlas. Kommande berättelser läses upp av Sissela Kyle, Hanna Persson och Jenny Strömstedt.
Se filmen med Alexandra Pascalidou

Senaste gåvorna

300 kr
2019-12-07

Tänker på alla utsatta kvinnor i vår stad💕

200 kr
2019-12-07

Jag vill kunna bidra till att ingen ska behöva bo ute i kylan.

400 kr
2019-12-07

Med önskan om en god jul!

50 kr
2019-12-07

Måste hjälpa andra för solidaritet även kärlek mot varandra ❤️❤️❤️❤️

450 kr
2019-12-07

En gåva(oavsett storlek), kan göra det lite lättare för vår nästa, våra vänner.

Vill du veta mer?

Maria heter egentligen något annat.

Antalet kvinnor i hemlöshet ökar

I september 2018 genomförde socialförvaltningen en kartläggning av hemlösa personer i Stockholms stad. Kartläggningen visade att 812 kvinnor levde i akut hemlöshet i Stockholm. Det är en ökning med 77 kvinnor (10%) jämfört med mätningen 2016 då antalet var 735 kvinnor.
Läs mer om kvinnor i hemlöshet
Svensk Insamlingskontrolls 90-kontosymbol

Så vet du att din gåva gör nytta

Vi arbetar hela tiden för att använda våra gåvor så effektivt som möjligt. Stockholms Stadsmission har 90-konto och granskas av Svensk Insamlingskontroll. De kräver att minst 75 procent av intäkterna går till ändamålet. Vi ligger en bra bit över den gränsen - under de senaste fem åren har i genomsnitt 87 procent av våra intäkter gått till ändamålet. Vi är också medlemmar i Giva Sverige som arbetar för etisk och professionell insamling och vi följer deras kvalitetskod.