Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

”Det här har förändrat mitt liv”

Stolt kvinna lagar mat inför Folkfesten Oaxen-Källan
Matfestivalen där stjärnkockar från Oaxen och kvinnor från Stockholms Stadsmission bjöd till Folkfest i september, blev en succé. Förutom att förberedelserna i sig var en bedrift, blev festivalen uppskattad av besökarna och för de deltagande kvinnorna har det bland annat lett till erbjudande om jobb. 

Under två dagar i slutet av september kunde stockholmarna njuta av förstklassig matkultur på Nya Djurgårdsvarvet när stjärnkrogen Oaxen Krogs kockar tillsammans med tolv kvinnor från Stockholms Stadsmissions Källan bjöd till matfestival. 

–Vi tycker att det var jätteroligt. Det är klart att det var mycket vi hade kunnat göra annorlunda med facit i hand. Men det blev en fantastisk gemenskap. Kvinnorna var så otroligt glada över att få arbeta och bli en i gänget med våra kockar och oss, säger Michelle Palmstierna, driftchef på Oaxen Krog & Slip. 

–Det har varit mycket arbete och kvinnorna har verkligen lagt ned sin själ i projektet, men det har varit mödan värt. Och det blev ett väldigt fint integrationsprojekt. Flera kvinnor har sagt att det har förändrat deras liv, säger Pernilla Landin, verksamhetschef på Källan. 

Mat som väg för integration

Bakom initiativet stod Oaxen Krog & Slips grundare Agneta Green och Michelle Palmstierna. Det var när de var i Italien och lyssnade på den libanesiska matentreprenören Kamal Mouzawak och hans integrationsprojekt make food not war – som idén kom att arrangera en festival på temat integration och mat även i Stockholm.  

Sedan gick allt fort. Michelle Palmstierna kontaktade Pernilla Landin på Stockholms Stadsmissions Källan och fick reda på att kvinnor som kommer till Källan i Fisksätra ibland tar med sig mat. 

Jag var inte beredd på att jag skulle bli så berörd.

Michelle Palmstierna, driftchef Oaxen Krog & Slip

Under ledning av Oaxen Krogs dåvarande sous-chef Robert Hägg provlagade tolv kvinnor 50 olika maträtter i Oaxens provkök i Årsta. Tillagningen gjordes med kärlek och omsorg under hårt arbete, mycket skratt och en rad språk- och kulturförbistringar.

Mer ordning i svenska kök

Monica Vera, från Chile, var en av kvinnorna som var med i matlaget.   
–Det har varit så roligt att få lära sig om andra kulturer, andra länder och deras mat. Och det har varit intressant att se hur den svenska kocken jobbar. Det är en helt annan ordning än i Chile där jag kommer ifrån. Mycket ordning och en mycket lugn kock. En jättefin atmosfär. Robert har varit så rolig och så snäll, han har nog lärt sig spanska nu, säger hon. 

Och Robert Hägg har lärt sig en hel del nytt om kryddor. Som att det finns bockhornsklöver för fisk och för kött. Och att det gäller att köpa rätt. Eller som när Robert Hägg frågar efter vilka ingredienser som kvinnorna behöver för sina rätter, och kvinnorna sedan ändå frågade efter saker som inte stod på listan. 

–Vi hade våra diskussioner. Men jag gillar utmaningar och det var verkligen lyckat. 

Vad tar du med dig?
–När jag var yngre sa man alltid att fotboll förenar. Det är samma sak med mat. Men jag har inte känt det på riktigt förut. Vissa av kvinnorna sa att de inte lärt sig så mycket svenska under hela sin tid i Sverige som de gjorde under de här två veckorna, säger han. 

Projektet en väg till arbete

Pernilla Landin ser att samarbetet med Oaxen har blivit allt det som hon och de andra i personalen på Källan hade hoppats på – en integrationsinjektion. Flera av kvinnorna har också blivit erbjudna arbete efteråt. 
–Många av kvinnorna hade aldrig varit på Djurgården och i den delen av Stockholm. De kom in i ett sammanhang där de kände sig duktiga och där folk förväntade sig saker av dem. Det var nytt för vissa särskilt för den som går hemma utan arbete och som kanske känner att man inte räknas. Att få arbeta ger en otrolig självkänsla och det är ofantligt stora värden i det. Kvinnorna har en fantastisk matkultur som de delade med sig av till oss, säger hon. 

Stockholms Stadsmission funderar nu på hur man kan ta tillvara på de positiva erfarenheterna från projektet. Bland annat planeras en ny språkkurs i svenska och mat på folkhögskolan som ska ta tillvara på glädjen och intresset för mat och matlagning. 

Ett brett engagemang

Förutom kvinnorna som lagade mat från Källan bidrog drygt 30 personer bland annat elever från Grillska Gymnasiet, ungdomar från Stockholms Stadsmissions boende för ensamkommande, kockelever och volontärer på matfestivalen. 

–Det har betytt otroligt mycket för mig personligen att få träffa dessa fantastiska människor och att ha fått lära känna dem och att bli vänner. De ensamkommande ungdomarna som hjälpte till och arbetade var så duktiga och det betydde jättemycket för dem också att ha fått vara med. Jag var inte beredd på att jag skulle bli så berörd, säger Michelle Palmstierna. 

Elever från Grillska Gymnasiet har också fått möjlighet att praktisera efteråt på Oaxen. 

Nya vänner, nya upplevelser och stärkt självkänsla

För kvinnorna har matfestivalen gett båda nya upplevelser, nya vänner och en stärkt självkänsla. 
–Jag är så stolt. Det är bra betyg att få beröm från folk. Inget har varit svårt. Alla är snälla och hjälper varandra, säger Nadia Mohammed från Irak.

Utvärderingen av Folkfesten är ännu inte klar, så det återstår att se om det blir en ny Folkfest nästa år. Men oavsett hur det blir har matfestivalen redan öppnat nya möjligheter för många av kvinnorna. 

–Att laga mat kanske inte är ett examensdiplom men det här visar att alla kan någonting. När jag kom till Sverige så sa jag att jag ville jobba. Jag kan inte läsa men jag kan hacka och jag kan diska. Nu vill vi börja med catering eller nånting. Jag hoppas vi kan få några sponsorer och vi vill också inspirera andra, säger Deega Aden, från Somalia och en av matlagets kvinnor från Källan. 

Källan - råd- och stödcenter

Källan är ett samarbete mellan företrädare för olika kulturer och religioner som arbetar för ökad integration.

Läs mer om Källan