Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mat som ger guldkant i sociala verksamheter

Personer som väljer mat i lastbilen. Foto: Robin Benigh
Mat som annars hade slängts tas till vara och blir till mättande måltider. Följ med på en tur med lastbilen som levererar donerat livsmedelsvinn till sociala verksamheter runt om i Stockholm.

Från Matcentralens stora centrallager går livsmedelstransporter till hela Stockholmsområdet. Här ser man till att bra mat som annars skulle slängas kommer till nytta och kan ge det där lilla extra till måltiden för många som är i behov av det. Totalt delas det ut nästan två ton i veckan till sociala verksamheter runt om i Stockholmsområdet. 

Utdelningsdagen startar tidigt

En utdelningsdag börjar vid åtta med plock av torrvaror, en del frysvaror och färskvaror. Det som har varit infryst läggs i frysskåp för transport. Bröd, kolsyrat vatten, såser och inlagda sallader. Knäckebröd, te och pannkakor lastas på lastbilen av chauffören Simon och Hasse, som arbetstränar här sedan en månad tillbaka.

Transporten går bland annat till Ny gemenskap i Västberga som varje dag serverar frukost och lunch för upp till 50 personer. Monika som arbetar här berättar att frukosten nu har förbättras från att tidigare varit mer spartansk. 

Det blir en guldkant. I förra veckan serverade vi fisk och till den kom det romsås. Ja, nu kan det bli det där lilla extra.

”Å muggrullar! Sådana vill vi ha fler av” utbrister hon och håller hårt i den enstaka förpackning med toalettpapper som kom med lastbilen idag.  Andra varor som är populära är mejerivaror som det önskas mer regelbundna leveranser av. Efterfrågan är stor på basvaror såsom mjölk, fil och pålägg. De verksamheter som lagar mycket mat blir även mycket glada över raps- och olivolja.

Utmaningen att planera dag för dag

Vid en matleverantör i Högdalen som säljer matkassar hämtas varor såsom mjölk, fil, kött och fågel. Generellt kommer färskvaror som har ett bäst-före-datum samma dag eller som sträcker sig två till tre dagar framåt. En del av produkterna har även längre bäst före datum. Utmaningen vid transport är att hålla en bra temperatur och nivå för hela lasten. Ibland får några bananer kanske frysa lite för mycket då köttets temperatur är viktigare. En annan utmaning är att man inte vet från dag till dag vad som kommer i färskvaror. Det gör det svårt att planera för dem och för dagen. 

Vid Bryggan i Vantör står redan Kajsa redo med en kundvagn. De vill ha mjölk, filmjölk, bröd, pannkakor, smörgåspålägg, kött och inlagda sallader. Kundvagnen lastas på allt eftersom och är full då den körs in till verksamhetens kök där den prickas av innan det åker in i frys och kylskåp. Simon skriver ned vad det är som lämnas över, hur mycket det är och även när det går ut. 

Mat som sätter guldkant på dagen

Sista stoppet för denna dag är Stockholms Stadsmissions akutboenden. Kocken Martin hoppar upp i lastbilens kylutrymme för att titta på dagens utbud. De lagar och serverar mat till cirka 60 personer varje dag. Här kommer verkligen maten till nytta istället för att slängas. Mättar magar och blir den där guldkanten på ett matbord och dag. 

Johan Rindevall
Verksamhetsområdeschef Matcentralen