Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Dansprojekt för äldre på Dansens Hus

2018-09-20
Många äldre lever i ensamhet och upplever att de har förlorat sin rörlighet. Men nu har en grupp från Äldrecenter fått chans att dansa utifrån sina egna förmågor tillsammans med proffsdansare från gruppen Ccap i Dansens Hus. 

”Strömmande hjärta. Lite beröring ger så mycket energi. Ett vissnande träd som slutade vissna för en stund.” Så beskriver en man på 75 år från Äldrecenter hur han har upplevt sin medverkan i projektet. 

Bakom konstprojektet står dansgruppen Ccap och en av Sveriges mest etablerade koreografer Cristina Caprioli. De har bjudit in deltagare från Äldrecenter att tillsammans med professionella dansare delta i en interaktiv föreställning på Dansens Hus lilla scen. 

Inbjudan till rörelse utifrån personliga förutsättningar

”När vi dansar händer något vackert: utan att fråga varför följer vi varandra och låter lusten sprida sig ända ut i fingerspetsarna. Då rycks vi med och svänger i takt och otakt. Så otroligt skönt, och verkligen inget svårt. Det vet jag som har dansat hela mitt liv. Och som nu vill dansa med er.”

Så skriver Cristina Caprioli i inbjudan till deltagarna på Äldrecenter. 

Under tre tillfällen har 15-20 äldre mellan 65 och 85 år erbjudits att delta i föreställningen utifrån sina villkor. Bilar har hämtat på Äldrecenter och kört till Dansens Hus. På plats har deltagarna dansat utifrån sina egna förmågor och fikat. 

– Det var lite nervöst innan att ingen skulle våga följa med. Men det är helt fantastiskt, man blir helt varm i kroppen. Sist såg jag en man som gick all in och hamnade i en annan värld. Det känns helt otroligt att få vara med om det och att se honom må så himla bra. Många väldigt ensamma, det är därför de kommer till Äldrecenter, säger Lars-Åke, ström på Äldrecenter och fortsätter:

– Vi har damer på 84 år som vill följa med och dansa igen. De har tyckt att det har varit roligt och spännande och så häftigt att vara tillsammans i ett annat forum. Det känns stort att få komma och dansa på den här nivån. 

Konsten som socialt arbete och en aktivitet för fler

Anna Grip är projektledare på Ccap. 

– Vi tog kontakt med Äldrecenter för att vi ville starta ett samarbete i ett projekt som går ut på att vi bjuder in och samarbetar med olika grupper i samhället – äldre, yngre och andra. Cristina Caprioli är bland annat väldigt intresserad av konst som socialt incitament och socialt arbete, inte som hjälpverksamhet utan som en konstnärlig aktivitet. Äldrecenter är först ut i en interaktiv föreställning som blir till där och då genom att deltagarna guidas av våra dansare. 

Så här säger några av deltagarna om sina upplevelser: 

”Att känna att jag har en kropp fyller mig med sådan glädje och sådan energi.” Kvinna 84 år.  

”Det är så härligt att känna rytmen i sig och underbart att få träningsvärk.” Kvinna 85 år. 

”Det är så roligt att göra något tillsammans när man är ensam för det mesta.” Man 79 år.


– Vi hade verkligen inte kunnat drömma om det här gensvaret. Det är väldigt överväldigande. Man ser också att det gör något med alla att få komma tillbaka och göra igen, delta i samma sak flera gånger. Och att folk kommer tillbaka och visar lika stort intresse både andra och tredje gången är fantastiskt, säger Anna Grip.  

Planer på en fortsättning

Tanken är att projektet ska fortsätta med fler tillfällen i november och så småningom kanske utmynna i en större händelse där gruppen förs samman med andra konstnärer och dansar med och för varandra och äter och dricker tillsammans.   

– Vi menar att deltagande i konst inte alltid behöver konsumeras utan även bygger på möjligheten att kunna komma flera gånger och få möjlighet att delta på sina villkor. Därför är det viktigt att det är gratis men också lättillgängligt - vi ordnar transport till och från Äldrecenter och bjuder på fika och frukt. Det är en blandning mellan ett socialt evenemang där grunden och fundamentet är konstnärligheten, säger Anna Grip.