Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Keolis kör särskild matbuss för äldre

Bussresan
2017-11-03
Deltagarna på Äldrecenter är kanske några av dem som är i störst behov av att handla billig mat, men ändå är det få som tar sig till Matmissionen, butiken med särskilt låga priser för medlemmar. Tack vare Keolis kan äldre i ekonomisk utsatthet åka buss till Matmissionen.

Till Stockholms Stadsmissions verksamhet Äldrecenter är alla över 61 år välkomna för att äta en bit mat, umgås och skapa nya kontakter. Många som besöker Äldrecenter lever med små ekonomiska marginaler och skulle bli hjälpta av att få handla livsmedel till ett billigare pris. Det kan de också göra på Matmissionen, Stockholms Stadsmissions sociala supermarket. Butiken är öppen för alla, men personer med låg inkomst har dessutom möjlighet att bli medlemmar och får då handla varor till en tredjedel av ordinarie pris.

Så här mycket mat har jag inte köpt på länge för det brukar jag inte ha råd med. Jag brukar äta ungkarlsmat som fryspizza. Men nu så, nu har jag köpt lövbiff, kassler och sidfläsk. 

Lars, deltagare på bussturen 

Trots att Matmissionens butik i Hägersten inte är långt från Äldrecenter på Kungsholmen och det finns goda förbindelser har många äldre som har haft svårt att gå inte tagit sig dit. Men tack vare Keolis kan Äldrecenters deltagare under hösten åka direktbuss till och från Matmissionen. 

Förväntansfulla deltagare på premiärturen

Onsdagen den 25 oktober gick premiärturen till Matmissionen på Bäckvägen i Hägersten. Nio glada och förväntansfulla deltagare var med på resan. För många av deltagarna är det vanligtvis en svårighet att ta sig ut till Matmissionens två butiker i Veddesta och Hägersten. Bussresorna till och från Äldrecenters lokaler på Fleminggatan ska nu möjliggöra för de som är i behov av att handla mat till ett reducerat pris att få göra det. 

Lars började besöka Äldrecenter i somras och var en av deltagarna under onsdagens besök på Matmissionen. 

– Det är kanon att vi får skjuts till Matmissionen. Jag som har dålig balans och en krycka har ju bara en hand att bära med. Då brukar jag få handla lite åt gången och måste gå till butiken flera gånger, säger Lars. 

Ett uppskattat inslag

Besöket på Matmissionen visade sig vara ett mycket uppskattat inslag för deltagarna på Äldrecenter. Butiken var fylld av godsaker och charkdisken var uppdukad med både fisk och kött.

En annan deltagare som var med på bussen var Stefan. Även han planerar att följa med på bussresan igen. 

– Självklart ska jag följa med igen. Chauffören som var med var väldigt tillmötesgående, det tyckte jag om. Nu måste jag bara se till att äta upp maten jag handlade idag först, säger Stefan. 

Bussturen är till för deltagare på Äldrecenter som inte har möjlighet att åka reguljär linjetrafik till Matmissionen. För att komma till Matmissionen Hägersten byter du från tunnelbana vid Liljeholmen till buss 147 mot Hökmossen. 

Lars och Stefan heter egentligen någonting annat.