Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ökat intresse för regnbågsvecka

Monica Evadotter var en av deltagarna på årets Äldrekollo.
2017-05-24
För tre år sedan startade Stockholms Stadsmission Äldrekollo för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner – en så kallad regnbågsvecka. Monica Evadotter var en av deltagarna på förra årets regnbågskollo och hon var väldigt nöjd. – Det var verkligen succé, säger hon.

Varje år anordnar Stockholms Stadsmission äldrekollo för cirka 300 pensionärer på Stenfasta Gästhem utanför Strängnäs. Under kollotiden kan deltagarna välja att delta i olika utflykter, spela boule, krocket, äta mat och promenera i naturen. Förra året var det tredje året i rad som det fanns en särskild vecka för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner.

– Det är helt fantastiskt. Vi hade sexton stycken deltagare 2015 och 20 stycken 2016, varav många nya, säger Madeleine Gyllenhammar, verksamhetsledare på Äldrecenter.  

Allas rätt till äldrekollo

Första året 2014 var det fem deltagare och i år kom 20 personer till Stenfasta gästhem i juni på regnbågsveckan. Upprinnelsen till en särskild vecka för HBT-gruppen var ett samtal som Madeleine Gyllenhammar fick för några år sedan. 

– Det var en man som undrade om han var välkommen på Äldrekollo även om han var klädd i kvinnokläder. Jag svarade att transpersoner självklart är välkomna. Men vi känner för målgruppen och började fundera på hur vi skulle möta HBT-personer på bästa sätt. Det ledde sedan till att vi startade regnbågsveckan för att visa allas rätt till Äldrekollo, säger hon. 

Madeleine Gyllenhammar kontaktade Riksföreningen för sexuell likabehandling, RFSL, och det ledde till ett antal åtgärder som också innebar att Äldrecenter senare under 2015 blev HBT-certifierat. I dag är tre enheter inom Stockholms Stadsmission HBT-certifierade. Certifieringen utfärdas av RFSL och visar att verksamheten arbetar för att erbjuda en god arbetsmiljö för anställda och ett respektfullt bemötande för deltagare utifrån ett HBT-perspektiv.  

– Målet med certifieringen är att skapa en trygg miljö för deltagare och medarbetare. Normkritiken som ingår i certifieringsarbetet gynnar fler grupper och är mer ett förhållningssätt för att skapa trygga, icke diskriminerande rum för alla våra deltagare, säger Jonas Wihlstrand, socialchef på Stockholms Stadsmission. 

"Det var verkligen succé"

Monica Evadotter, 73 år, är en av dem som deltog på Stockholms Stadsmissions regnbågsvecka förra året.

– Det var första gången jag var med och det var verkligen succé. Vi som var där blev väldigt förtjusta i upplägget. Man känner en omtanke och är ombesörjd hela tiden. Vi fick eget rum och blev serverade god mat, både lunch och middag. Det var jättehärligt, säger hon.  

Det är inte så stora skillnader mellan en vanlig kollovecka för äldre och regnbågsveckan. Det handlar om att få byta miljö, promenera eller bara sitta på bryggan och dricka kaffe och känna gemenskap med de andra deltagarna. 

Varför tror du att det är viktigt med en särskild vecka för HBT-personer? 

– Homosexuell eller inte, man vill träffas och vara tillsammans. Skillnaden är att vi känner oss tryggare om vi vet att det finns andra som är HBT-personer så att ingen måste förklara vem man är, säger Monica Evadotter. 

Själv har Monica Evadotter inte upplevt stora svårigheter i sin ungdom eftersom hon kom ut som lesbisk först som 47-åring. Hon grundade då, på 1980-talet, aktivitetsgruppen Golden Ladies, en sektion inom RFSL, riktad till äldre lesbiska kvinnor. Men hon vet att många andra, som kom ut tidigare i livet, har haft det tufft. Fram till 1944 var homosexualitet ett brott och först 1979 avskaffade Socialstyrelsen homosexualitet som sjukdomsbegrepp.

– Det har skrämt folk och har man har upplevt som ung att man inte får känna som man gör och gömt sig, kan det vara svårt att ställa om och vara öppen senare i livet, säger Monica Evadotter.  

Viktigt att nå ut till många

Personen som ringde Madeleine Gyllenhammar och ville komma på Äldrekollo klädd i kvinnokläder har ännu inte dykt upp på regnbågsveckan. I alla fall inte vad man vet. 

– Han och alla andra HBT-personer är hjärtligt välkomna och vi vill gärna nå ut till fler, säger Madeleine Gyllenhammar. 

Ann-Ci Svensson
kontakt ombud för äldre