Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

"Personalen är fantastisk som orkar"

Kvinna delar ut matlåda till besökare i St Paul under covid-19.
2020-03-24
Varje vardag har mötesplatsen St Paul öppet mellan klockan 11-14 för att dela ut matlådor till människor i hemlöshet och ekonomisk utsatthet.

Inne i St Paul förbereder personalen för dagens utdelning av matlådor i St Paul. De plockar ihop paket med lasagne och staplar plastlådor på varandra så allt är klart innan dörrarna öppnas för dagen. Carina Kyrk jobbar i St Paul och förbereder matlådorna i köket.

--- Jag brukar inte vara trött efter arbetet, men efter de här veckorna är jag helt slut. Det tar på energin att sadla om från den vanliga verksamheten till det här. Vi måste hela tiden tänka på smittorisken när vi jobbar så ingen ska bli sjuk, varken deltagarna eller vi, säger Carina samtidigt som hon ställer fram matlådorna i St Paul.

Bord för akut hemlösa

I vanliga fall brukar salen vara full med deltagare som sitter och pratar och väntar på lunchen, men det är inget som är vanligt i dessa dagar. För att minska smittorisken för covid-19 finns det bara ett fåtal bord i lokalen. De är för dem som är lever i akut hemlöshet och inte har någonstans att ta sin mat för att äta den. Alla andra får ta med sig matlådan, en frukt och kopp med kaffe eller te för att minska smittorisken. 

Hållpunkt i krisen

I kön till matlådorna står Gun Johansson, 79 år. Hon har kommit till vår verksamhet i flera år. 

--- Jag är en sådan där fattigpensionär. Det är fantastiskt att de har ordnat det så här. För mig är det socialt att få komma hit till St Paul och hämta en matlåda. Jag kommer inte hit varje dag, men det är skönt att ha rutiner och hållpunkter mitt i krisen som att åka hit. Personalen är fantastisk som ställer upp och orkar jobba, säger Gun. 

Ökat antal besökare

De senaste veckorna ser personalen i St Paul att antalet människor som behöver stöd och mat har ökat markant. Den här veckan kommer det runt 120 personer varje dag för att få med sig matlådorna. Främst är det människor i hemlöshet som nu söker sig till St Paul.

Betyder mycket för många

Erik Holmberg är platschef och ansvarig för verksamheten i St Paul och berättar att personalen i St Paul jobbar för fullt med att äldre som rekommenderas att undvika sociala kontakter på grund av smittorisk inte påverkas allt för negativt. Att hålla öppet varje vardag och på söndagarna för att kunna ge människor i utsatthet mat är det som är i fokus.

--- Att vi har öppet och delar ut mat är jätteviktigt. Det innebär att deltagarna får sina dagliga lagade måltider. Det betyder mycket för många som inte har möjlighet att laga mat. Att också få ett kort samtal i hallen med personalen och andra deltagare betyder också mycket, säger Erik Holmberg. 

Beredskap hela våren

Hur verksamheten i St Paul ser ut den närmsta tiden är svårt att säga.

--- Vi tar beslut från vecka till vecka, men har beredskap att detta tillstånd pågår hela våren, avslutar Erik Holmberg.