Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

SVT rapporterar om äldrefattigdom

2016-07-21
Andelen pensionärer som inte har råd att köpa mat ökar. Det rapporterar SVT Nyheter Stockholm som har besökt Stockholms Stadsmissions Äldrecenter.

Äldre i fattigdom uppmärksammas av SVT Nyheter Stockholm i ett inslag den 21 juli. ​Många äldre kommer till Äldrecenter för sitt enda lagade mål mat om dagen. 

– Man får komma hit där man kan äta för 20 kronor, då får man riktig mat och middag och kaffe och alltihopa, annars hade jag inte klarat mig säger Elisabeth Servaeus, besökare Stockholms Stadsmissions Äldrecenter till SVT Nyheter.

– Det här är ett välfärdsproblem. Det är samhället som ska ställa upp här. Det är våra skatter som ska kunna betala deras pension. Äldres pensioner ska inte vara så låga att man inte klarar mer än sitt boende och att man inte har råd med mat sedan, säger Marika Hjelm Siegwald, kommunikations- och insamlingschef på Stockholms Stadsmission, i inslaget. 

 

Äldrecenter erbjuder pensionärer över 61 år, oavsett ekonomi, en möjlighet att bryta isolering, skapa nya kontakter och delta i olika aktiviteter. Vid behov erbjuder Äldrecenter även hembesök med möjlighet till kontakt med en volontär.

Stockholms Stadsmissions Äldrecenter finansieras med gåvor från privatpersoner och företag. Antalet besök i verksamheten har på två år ökat från 3000 till 11 500 under 2015. 

Se hela reportaget om Äldrecenter.