Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Äldreombudsmannen besöker Äldrecenter

Gruppbild på sex personer från Äldreombudsmannens besök på Äldrecenter
2017-11-20
I början av november fick Äldrecenter besök av Äldreombudsmannen Linda Vikman. De äldre hade bjudit in henne bland annat för att diskutera brister i utomhusmiljön som gör att många äldre inte går ut. 

I Stockholm finns 137 000 personer över 65 år. Under året har flera äldre deltagit i livsberättargrupper på Äldrecenter där de har berättat om sina liv och delat med sig av sina livshistorier. Grupperna har varit välgörande för många äldre som sedan har fortsatt att träffas en gång i månaden för att hålla kontakten och prata om angelägna frågor kring äldres situation i samhället. Det var vid en sådan träff som idén om att bjuda in Äldreombudsmannen kom upp.

En chans till påverkan

Ett av syftena med Stockholms Stadsmissions arbete är att ge deltagarna redskap och verktyg att själva lyfta viktiga frågor och göra sina röster hörda. Det gjorde deltagarna från livsberättargrupperna på Äldrecenter vid Äldreombudsmannens besök. 

Äldreombudsmannen Linda Vikman är socionom och har arbetat med äldre sedan hon var 16 år, först inom hemtjänsten, senare på Äldreförvaltningen, i Stadshuset och Kansliet för mänskligare rättigheter. Sedan ett år tillbaka arbetar hon som Äldreombudsman med uppdraget att tillgodose äldres behov och rättigheter och för att sprida kunskap.

– Min vision är att vi alla skall se på äldre med respekt som fullvärdiga människor med samma rättigheter som alla medborgare. 

Här får hon starkt medhåll från flera i gruppen äldre.

– Nu är den bästa tiden! Man kan strunta i vad andra tycker och tänker om en. Och man kan tycka vad man vill. Man vågar var sig själv fullt ut och det är så befriande. Äntligen fri, säger Majli.

Brister i utomhusmiljön 

Inför besöket hade gruppen förberett en rad frågor. Det blev en lång diskussion kring tillgängligheten för äldre på stadens gator och torg. Det finns för få bänkar för den som behöver sitta ner och vila en stund. Det plogas och skottas för dåligt när snön kommer. Det är mörkt och dåligt upplyst på mer avskilda ställen. Allt detta bidrar till att många äldre inte känner sig bekväma eller till och med hindras från att gå ut.  Det blir en fråga om livskvalitet och i sin förlängning en rättighetsfråga.

Finns mer att göra för äldre

Och Äldreombudsmannen höll med om att det finns mycket mer att göra i Stockholm för de äldre. 

– I Uppsala har man infört stolar som går att fälla ner från stolpar på smala trottoarer. Det skulle kunna var ett alternativ när det inte finns plats för bänkar. Vet ni förresten att SL arbetar med ett förslag till att pensionärer skall kunna åka gratis under andra tider än rusningstrafik? 

Linda Vikman avslutade besöket med lunch för 20 kronor. Denna dag serverades det pytt i panna med ägg.

– Det var så roligt och givande att träffa er och besöka Äldrecenter. Värmen här kändes direkt jag kom innanför dörren! Den kommer från er besökare här och vi håller kontakten, lovade hon innan hon fortsatte till nästa möte.