Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ansökningarna om ekonomiskt stöd fördubblade

Flicka som ritar
2018-04-25
Allt fler söker sig till Stockholms Stadsmission för att få ekonomiskt stöd. Antalet ansökningar har fördubblats under årets första kvartal och många som söker är barnfamiljer.

Sedan många år tillbaka erbjuder Stockholms Stadsmission ekonomiskt bidrag särskilt riktat till barnfamiljer eller unga vuxna i eget hushåll, äldre kvinnor över 61 år och för tandvård och glasögon. Under årets första tre månader har närmare tusen personer ansökt om ekonomiskt stöd. Det är en nästan en fördubbling – både i antalet personer som söker stöd och antalet ansökningar – jämfört med samma period förra året.

Många har svårt med ekonomin

Första kvartalet gjorde 972 personer 1134 ansökningar om ekonomiskt stöd. Det är nästan en fördubbling både i antal personer och antalet ansökningar jämfört med motsvarande period 2017. Hälften av dem som söker bidrag är födda i Sverige och Norden, och hälften är födda i utomnordiska länder. Gemensamt för alla är att de inte får ekonomin att gå ihop och många som söker är barnfamiljer. 

– Det är alarmerande siffror som tyder på att många människor i Stockholm har svårt att möta basala behov, såsom kläder, mat och hyra. Särskilt allvarligt är det att många av de som ansöker om stöd hos oss är barnfamiljer, säger Anna Johansson, socialchef på Stockholms Stadsmission.

2,3 miljoner i ekonomiskt stöd hittills

Utbetalningarna om ekonomiskt stöd sker framför allt i början av året och finansieras delvis med insamlade medel men också tack vare en rad stiftelser som exempelvis Bonniers familjestiftelse och Stiftelsen Stockholms Stadsmissions Understödsfond. Hittills i år har vi delat ut cirka 2,3 miljoner kronor i ekonomiskt stöd.

– Barn som inte får det som andra får naturligt i sin vardag slutar i värsta fall att hoppas och tro att man har möjligheter och en framtid, säger Erica Sandin, verksamhetschef på Unga Station, berätta om situationen för barn i fattigdom i inslaget 

Se inslaget i TV4 "Allt fler i Sverige riskerar fattigdom" (2018-02-16) där Erica Sandin, verksamhetschef på Unga Station Söder, en av våra verksamheter för barn och unga, berättar om situationen för barnfamiljer som besöker verksamheten.