Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

"Bra att Unga Station fortsätter ha öppet"

Pernilla, barnombudsman, delar ut fika på Järvafältet till familjer.
2020-04-06
Våra Unga Stationer fortsätter att ha öppet för alla barn och unga med familjer som lever i ekonomisk utsatthet. En av våra mammor berättar att det är viktigt för henne och barnen att få komma till Unga Station.

Solen skiner, men det blåser kyligt ändå. För att kunna fortsätta med alla verksamheter har Unga Station Järva flyttat sina verksamheter utomhus. Hit kommer många familjer i ekonomisk utsatthet varje dag och med tanke på smittorisken av covid-19 är det omöjligt att ha kvar verksamheten inne i de vanliga lokalerna. Därför togs beslutet att flytta ut verksamheter med stora grupper utomhus.

Kommer flera gånger i veckan

-- Det är så bra att Unga Station fortsätter att ha öppet. Mina barns förskola har stängt och barnen är hemma. Jag pluggar också och även den skolan har stängt. Vi kommer hit flera gånger i veckan i vanliga fall och det har vi fortsatt med nu också, berättar en mamma som är med ute på Järvafältet.

Pernilla, barnombud på Unga Station Järva, har lastat skrindan med frukt, vatten, fika, kaffe och leksaker. Hon och familjerna är ordentligt påpälsade för att kunna spendera några timmar utomhus. De går på led till Järvafältet. Idag kommer det först bli lek i en skogsdunge och sedan lite fikapaus. Barnen balanserar på trästockar och skrattar förtjust när de hoppar ner.

Fler vänder sig till Unga Station

-- Vi ser att vi når ut och att många av familjerna fortsätter komma. Det är positivt. Men vi märker också att fler vänder sig till oss för att få råd och stöd just nu. Många av våra deltagare är extra utsatta då de inte har heltidsanställningar eller tillsvidareanställningar. Många jobbar på timmar de får ihop på olika ställen inom serviceyrken såsom restaurang och hotell-branschen och har redan förlorat jobben, säger Malin Oljelund, enhetschef på Unga Station Järva.

För att ersätta de kvällar familjer kan komma och äta middag på Unga Station i vanliga fall erbjuds nu deltagarna matlådor de kan ta med hem. Även matkassar delas ut med måltider för en familj på 4-6 personer. 

Matlådorna är viktiga

På Järvafältet har det blivit dags för att ta en fikapaus och familjerna sitter på filtar medan Pernilla ser till att alla får fika.

-- Barnen gillar att komma hit och det är bra för dem att komma ut och vara med andra barn utomhus. Det betyder jättemycket för oss att vi kan komma hit och leka så vi inte blir helt isolerade. Det betyder även mycket att vi får med oss matlådor hem. Det är verkligen jättebra, avslutar mamman vi pratade med tidigare.

Alla våra verksamheter följer myndigheternas rekommendationer för att hålla smittorisken nere av covid-19; Håll avstånd, är du sjuk stannar du hemma, tvätta händerna ofta och inga sammankomster över 50 personer.