Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Hur samtalar man med barn om svåra saker?

Bokomslagen för Skilda vägar och Vad är det som gör dig så ledsen?
2016-09-09
Stockholms Stadsmission firar internationella barndagen den 3 oktober med att bjuda in till öppet hus med seminarium på Unga Station.

Metodutvecklare Inger Ekbom, legitimerad psykoterapeut, berättar om Unga Stations metod för barnsamtal. Temat är: Hur samtalar man med barn om svåra saker? Inger Ekbom har tagit fram en metodhandbok om samtal med barn ”Vad är det som gör dig så ledsen” och barnboken ”Skilda vägar – När föräldrar flyttar isär”.

Stockholms Stadsmission möter allt fler barn som har stora behov av att få prata om och försöka förstå vad som händer i deras liv. Det kan till exempel handla om att någon i familjen är allvarligt sjuk, att barnet känner sig rädd och orolig, eller att en förälder har slutat höra av sig. Modellen för barnsamtal har utarbetats på Unga Station, Stockholms Stadsmissions hus för barn, unga och familjer. Till Unga Station kommer bland annat ekonomiskt utsatta familjer och ensamstående föräldrar och barn som på olika sätt söker stöd i tillvaron.

- Det kan vara lätt att tänka att man inte ska oroa sitt barn med att prata om det jobbiga som pågår eller har hänt. Särskilt om barnet inte själv frågar. Det gör att barnet ofta blir ensam med sina frågor och tankar. Idag vet vi att barn blir hjälpta av att tillvaron blir så begriplig som möjligt. Att stödja barn med det så tidigt som möjligt förebygger psykisk ohälsa senare i livet, säger Inger Ekbom, leg psykoterapeut och metodutvecklare inom Stockholms Stadsmission.