Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Måste gitt = Måste dra

2017-01-09
I fredags hade filmen "Måste gitt" av Ivica Zubak premiär. I filmen medverkar ett tiotal unga och vuxna från våra verksamheter i Tensta, Hjulsta och Flemingsberg.

Filmen i korthet skildrar smågangsterlivet i förorten men också om viljan att byta liv där huvudkaraktären bland annat söker till scenskolan.

Det var när Ung Hälsa i förort hade sin verksamhet i Tensta som Yesim Tungert, vägledare på Källan i Flemingsberg, fick syn på ett anslag från en castingfirma som sökte karaktärer/statister till en filminspelning som skulle äga rum under hösten 2015. 

-     Av en händelse hittade jag ett hopskrynklat papper på golvet i fritidsgården Blå Huset i Tensta. Det var ett anslag från en castingfirma som sökte karaktärer, jag blev nyfiken och kontaktade dem för att få höra mer om projektet, berättar Yesim Tungert.

Yesim kom överens med castingfirman att de kunde komma till Blå Huset och UngZon (fritidsgården i Flemingsberg) för att ha sin casting. Det resulterade i att ett tiotal deltagare från Stockholms Stadsmissions verksamheter är med i filmen som spelades in i Stockholmsområdet under hösten 2015. Yesim är själv med i filmen. Under arbetets gång med filmen har produktionsbolaget TriArt Film haft ett fint samarbete med deltagarna och de bjöds också in till galapremiären i förra veckan. 

Under helgen recenserades Måste gitt och den har fått fin kritik i flera av de större medierna. Yesim intygar att filmen är mycket sevärd.

-    Jag har mött några av våra ungdomar som är med i filmen och som är så glada över att de fick den här chansen – det har betytt mycket för dem att få befinna sig i ett helt nytt sammanhang och som också har stärkt deras självkänsla, säger Yesim.

DNs recension inleds med ”Det svenska filmåret börjar med en smällkaramell. Ivica Zubaks Måste gitt tar rygg på förortens gangstrar med både nervigt allvar och skamlös humor.” 

I filmen medverkar också Stockholms Stadsmissions tidigare styrelseledamot Lena Endre.