Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ökad matfattigdom bland barnfamiljer

2021-11-18
Hitintills i år har vi delat ut 17 000 portioner mat via matkassar och matlådor till barnfamiljer som lever i ekonomisk utsatthet. 
– Inget barn ska sova utan mat i magen, säger vår verksamhetsområdeschef Wafa Issa.

När personalen på vår verksamhet för barn och unga, Unga Station, såg att familjer inte hade mat som räckte över helgen började de göra matkassar och skicka med familjerna.
Varje vecka har Unga Station kvällar där familjer träffas, mötesplats familj, och äter tillsammans. Mötesplats familj är mycket välbesökt och varje vecka kommer flera hundra personer till kvällarna. När pandemin slog till gick det inte att genomföra kvällarna längre. Alla Unga Stationer började i stället skicka med matkassar och matlådor hem till familjerna.

Ökning under pandemin

– Vi ser en tydligt ökad matfattigdom och vi har sett en markant ökning under pandemin, säger Malin Oljelund, enhetschef på vår verksamhet för barn och unga.

Nu när restriktionerna hävts har Unga Stationerna börjat med mötesplats familj igen, men fortfarande finns det många barnfamiljer som inte har mat så det räcker hela veckan.

– Vi ser en tendens med mer stress kring helger och ledighet när familjerna inser att maten inte räcker till, så vi fortsätter dela ut matkassar till de som behöver, säger Malin.