Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Förlängda öppettider för personer i hemlöshet

Köket på BoKlara. Foto: Anna Z Ek.
2021-10-04
Från och med 4 oktober förlängs öppettiderna på Stockholms Stadsmissions dagverksamheter för män och kvinnor i akut hemlöshet. De utökade öppettiderna fyller ett stort behov för personer som lever i utsatthet runtom i Stockholm.

Coronapandemin har slagit hårt mot personer som redan lever i en utsatt situation. Trycket på Stockholms Stadsmissions verksamheter har ökat och efterfrågan på basbehovsstöd har varit stort. Därför utökas nu öppettiderna för personer som lever i hemlöshet. Dagverksamheterna BoKlara och BoCenter som riktar sig till kvinnor, respektive män i akut hemlöshet kommer nu att vara öppna från tidig morgon till 19.30 på kvällen, varje dag, året runt.

– Vi är oerhört stolta och glada att kunna erbjuda en verksamhet där människor i akut hemlöshet kan få sina basbehov tillgodosedda när som helst hela året, säger Frida Ålander, verksamhetsområdeschef på Stockholms Stadsmission.

Ett efterlängtat besked

Behovet av längre öppettider har länge varit stort. De flesta liknande verksamheter brukar stänga innan 17 och är sällan öppna på helger. Alternativet för personer i hemlöshet kan då vara att vistas utomhus eller på andra offentliga platser. Förlängningen innebär att deltagare nu kan komma till Stockholms Stadsmission hela dagen för att få duscha, vila och tvätta sina kläder. Det blir också möjligt att kunna äta både frukost, lunch och middag på BoKlara och BoCenter.

BoKlara har cika 30 besök varje dag och BoCenter har mellan 70-100 besök varje dag, siffror som nu förväntas öka. Beskedet är efterlängtat och reaktionerna bland de deltagare som regelbundet kommer till Stockholms Stadsmissions öppna dagverksamheter har varit väldigt positiva.