Ersta Diakoni tar över Stockholms Stadsmissions LSS-gruppbostäder

2023-03-08
Den 6 mars slöts ett avtal med den idéburna organisationen Ersta Diakoni som tar över och driver vidare Stockholms Stadsmissions LSS-gruppbostäder Björknäs, Visättra, Nyby och Hägerneholm från och med hösten 2023.

Sedan 2018 driver Stockholms Stadsmission gruppbostäder enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), utifrån bedömningen att boende är en rättighetsfråga och att Stockholms Stadsmission hade mycket att tillföra som idéburen aktör inom välfärden. Organisationen har nu beslutat att dra sig tillbaka som LSS-aktör och därför fattat beslutet att överlåta de gruppbostäder som ingår i verksamhetsområdet. Gruppbostad Lunden i Täby ingår inte i övertagandet.

Stockholms Stadsmission anser fortsatt att idéburna aktörer har en viktig roll att spela inom välfärden, men gör bedömningen att organisationen kan göra mer för fler genom att fokusera sina resurser där de kan göra störst nytta. Till exempel genom att utveckla öppna mötesplatser och boendelösningar för människor i hemlöshet. Gruppbostäder inom ramen för LSS är ett stöd som erbjuds från offentligt håll, där det dessutom finns många andra idéburna utförare med mer vana att driva LSS-boenden.

Efter en gedigen process har Stockholms Stadsmission därför slutit ett avtal med den idéburna organisationen Ersta Diakoni som tar över Stockholms Stadsmissions gruppbostäder Björknäs, Nyby, Visättra och Hägerneholm. Avtalet signerades den 6 mars och innebär att Ersta Diakoni kommer att driva gruppbostäderna vidare från och med hösten 2023. Fram till dess drivs verksamheten vidare som vanligt i Stockholms Stadsmissions regi.

– För Stockholms Stadsmission har det varit viktigt att hitta en aktör som kan driva verksamheten vidare på ett ansvarsfullt och hållbart sätt med de boendes livskvalitet i fokus. Ersta Diakoni är en idéburen aktör som delar Stockholms Stadsmissions värdegrund och långa tradition av att driva verksamhet med människan i centrum. De har lång erfarenhet av att driva LSS-verksamhet och är en väletablerad aktör inom idéburen välfärd. Vi är övertygade om att den här lösningen kommer att bli bra för såväl våra boende som medarbetare och överlåter därför verksamheten i förvissningen om att den är i trygga och professionella händer, säger Åsa Paborn, direktor på Stockholms Stadsmission.

Ersta Diakoni är en idéburen aktör med lång erfarenhet av att driva LSS-verksamhet och tar över gruppbostäderna i sin helhet för att fortsätta driva dem. Samtliga medarbetare som arbetar inom Stockholms Stadsmissions LSS-boenden omfattas av överlåtelsen, och erbjuds att fortsätta sin nuvarande anställning med Ersta Diakoni som ny arbetsgivare. Nu pågår en tät dialog med organisationen för att övergången ska bli så smidig som möjlig för såväl boende som medarbetare.

– Vi kliver in i detta övertagande med stor ödmjukhet och ser goda möjligheter att kunna utveckla verksamheterna tillsammans med nuvarande medarbetare, boende, anhöriga och gode män. Vi är stolta över att vår kvalitet och vårt sätt att driva verksamheter på efterfrågas. Jag önskar alla berörda välkomna till Ersta diakoni, säger Stefan Nilsson, direktor Ersta Diakoni.