Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Fadderhem bygger på att stockholmare engagerar sig

Två personer vid ett matbord med fruktfat i förgrunden
2018-01-02
Stockholms Stadsmissions projekt Fadderhem ska ge ensamkommande ungdomar stabilitet och bättre förutsättningar i livet. Projektet finansieras av Stockholms stad genom ett föreningsbidrag.

Maria Wisén på Stockholms Stadsmission är projektledare för Fadderhem.
– Det här är personer som har rätt att vara i landet och har väntat väldigt länge på besked i asylprocessen. Ungdomarna har gått från att vara ensamkommande barn till vuxna under sin asylprocess.

Situationen är svår som den är för asylsökande ungdomar. 18-årsgränsen blir förödande för dem när de fortfarande går kvar i gymnasiet.
Stockholms Stadsmission gjorde en förstudie där organsationen frågade sig; vad kan vi bistå med? Det var så idén föddes – om fadderhem för ensamkommande flyktingar som fyllt 18 under asylprocessen.

Fadderhem är en frivillig insats

– Fadderhem skiljer sig från familje- eller jourhem som socialtjänsten mot ersättning placerar ungdomar i med ett särskilt uppdrag. Att vara fadderhem är en frivillig insats för privatpersoner som vill engagera sig i frågan och kan tänka sig att ha en inneboende.

Fadderhemmet utbildas inom TMO, traumamedveten omsorg, ett förhållningssätt för att möta barn som varit med om traumatiska händelser. De får också lära sig om asylprocessen för att förstå och därmed bättre kunna stödja den unge vuxne i hens situation och vilka rättigheter och skyldigheter hen har.

– Vi håller på att anställa erfarna ungdomscoacher som ska vara stöd åt både ungdomen och hemmet. De har jobbat med målgruppen förut. Vi kommer även att ha en jurist som backar upp där det behövs. Vi vill ge dessa ungdomar stabilitet i livet och bättre förutsättningar som till exempel att gå klart gymnasiet. Ett fast boende är något som ger trygghet och gör stor skillnad.

Stort intresse från andra kommuner

Hur ser behovet ut av fadderhem bland Sveriges kommuner?

– Flera kommuner har hört av sig till Stockholms kommun och frågat hur vi gör här. Just nu hänvisas oftast ensamkommande som fyller 18 direkt till asylboenden där det endast bor vuxna människor, berättar Maria och fortsätter:

– Asylprocessen kan ta år. Det gör att man hinner gå från barn till vuxen under tiden. Då har man plötsligt andra förutsättningar. Processen måste bli snabbare. Det är svårt att fokusera på skolan när man lever i ovisshet. Ungdomarna måste låtas bo på ett och samma ställe tills asylprocessen är avslutad, i kommunen där de går i skola.

Vilken respons har ni fått?

– Vi har bara fått positiv respons från dem som deltar i våra informationsmöten. Första och hittills enda informationsmötet vi har haft för ungdomar hölls den 25 september och då dök det upp 45 personer. Idag bor 12 ungdomar i fadderhem men vi är fortfarande i ett väldigt stort behov av fler fadderhem. Just nu står 80 ungdomar i kö och 15 bor på vandrarhem.

Visionen – en trygg asylprocess

Vad har ni för visioner och förhoppningar för projektet?

– Visionen är att ungdomar, vare sig de får avslag eller uppehållstillstånd, ska känna att de har blivit väl behandlade av svenska samhället. Vi vill att de som har fått avslag ska ha känt sig så trygga som möjligt under asylprocessen. De ska även vara så förberedda som möjligt inför ett eventuellt återvändande till sina hemländer.

Förhoppningen är att projektet ska förlängas men för tillfället arbetar Fadderhem med en fast tidplan.

– Alla som har en sovplats över är välkomna att skriva upp sig på listan. Det kan vara en familj, ett par, ensamstående, kollektiv eller pensionärer.
Helt enkelt alla som känner att de har en plats över både i hjärtat och fysiskt, avslutar Maria.

VAD ÄR FADDERHEM?

Fadderhem drivs av Stockholms Stadsmission med målet att, genom ett fadderhem, säkerställla att ensamkommande flyktingar som fyllt 18 under asylprocessen får bo kvar på ett och samma ställe, nära den skola de studerar vid. Som fadderhem upplåter man, oavsett familjekonstellation, en plats i sitt hem under en kortare period. Fadderhem finansieras av Stockholms kommun i form av föreningsbidrag, med pengar som regeringen har tillsatt för att Sveriges kommuner ska kunna bidra till att behålla ungdomar som vill gå kvar i sina skolor under asylprocessen. Fadderhemmet får en symbolisk summa för sitt stöd. Projektet varar till och med juni 2018, med förhoppning om förlängning.

Texten är tidigare publicerad i tidskriften Mission november 2017