Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

"Filmen har haft stor betydelse för ungdomarna"

Hela teamet från filmen the Square på scen vid galapremiären
2017-09-12
I augusti var det premiär för den prisbelönade filmen "The Square" av regissören Ruben Östlund. I filmen medverkar fyra ungdomar från Stockholms Stadsmissions verksamheter och en av dem, Elijandro Edouard, har en mer betydande roll och var med på galapremiären.

– Att få delta i filmen stärker ungdomarna otroligt mycket som personer. De upptäcker att de är bra på andra saker än att hänga i centrum. De känner sig behövda, kompisarna blir intresserade och de söker sig till fler statistuppdrag och roller. Killen som hade en mer betydande roll har upptäckt att han har talang och han har provfilmat för flera filmer efter The Square. Filmen har haft oerhört stor betydelse för de här ungdomarna, säger Yesim Tungert, vägledare på Källan i Flemingsberg.

I samband med inspelningen av en annan film ”Måste gitt” fick Yesim Tungert för nästan tre år sedan kontakt med en castingfirma. Flera ungdomar från Stockholms Stadsmissions verksamheter var sedan med i den filmen. Samma castingfirma kontaktade Yesim Tungert inför inspelningen av The Square. 

Flera ungdomar deltar i filmen 

Flera ungdomar fick chansen att provfilma och fyra ungdomar är med i slutproduktionen. Elijandro Edouard, 14 år, har en betydande roll och blir anklagad för tjuv i filmen. Inspelningen av The Square pågick under juni till oktober 2016.  

Filmen utspelar sig i Stockholms konstvärld och kretsar kring en installation, The Square, och visar på mänskliga relationer utifrån tillit, moral, makt och klass. I centrum finns chefen för ett museum för samtidskonst, Christian, och installationen The Square, en avgränsad ruta där tillit ska råda mellan människor.  

Hela familjen på galapremiären

Under arbetets gång med filmen har produktionsbolaget Plattform Produktion haft ett fint samarbete med deltagarna, och hela Elijandros familj var inbjudna till galapremiären i Stockholm. 

The Square har vunnit Guldpalmen i Cannes och hade premiär i Sverige den 25 augusti 2017.