Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Fler platser för arbetsträning när Matmissionen expanderar

Dragana i Matmissionen Hallunda
2022-04-22
Matmissionen är Stockholms Stadsmissions koncept för sociala matbutiker. Utöver att rädda matsvinn och motverka matfattigdom erbjuder butikerna arbetsträning. Tack vare en branschgemensam satsning öppnas tre nya butiker under 2022 som skapar 45 nya platser för arbetsträning, så att fler personer kan närma sig arbetsmarknaden. Dragana delar med sig av sina erfarenheter av att arbetsträna på Matmissionen.

Hur är det att arbetsträna på Matmissionen?
– För mig har det varit jättebra. Det har inte varit enkelt att hitta jobb då jag varit långtidssjukskriven. När man arbetstränar på Matmissionen anpassas uppgifterna efter varje persons förutsättningar. För mig fungerade det väldigt bra att börja med små steg och öka uppgifterna allt eftersom. Här har min handledare hjälpt mig mycket.

Kan du berätta lite mer om dina uppgifter?
– Man får testa att göra allt i butiken, men man gör bara de uppgifter man känner sig redo för. När jag började arbetsträna på klarade jag inte av så mycket fysisk påfrestning, så jag började lite smått med att arbeta på lagret och städa och tog det stegvis därifrån.

Har du fått lärt dig någonting som var oväntat?
– Det mest oväntade för mig var att jag kunde klara de fysiska delarna av arbetet. Tidigare var det väldigt jobbigt för mig att ens gå upp eller nedför trappor. Jag vill jobba, men måste också ta det lugnt i början och inte överdriva.

– Eftersom jag började må bättre föreslog min handledare att jag skulle testa att sitta i kassan. Jag var lite nervös, men det var något vi kom överens om tillsammans innan jag gjorde det. Det finns inga tvång, man gör bara det man vill och kan. Jag har även lärt mig att använda skurmaskinen.

Vad tycker du om att Matmissionen nu expanderar och fler butiker öppnar?
–  Det är bra att fler Matmissionen-butiker ska öppna, för butikerna hjälper de personer som är mest utsatta. Matmissionen gör att man känner sig trygg och mindre ensam. Det är bra att verksamheten finns, men det vore ju bättre om behovet inte fanns.

Expansion Matmissionen

Under 2022 öppnas tre nya Matmissionen-butiker genom ett samarbete mellan Stockholms Stadsmission och dagligvarubranschen. I februari öppnade Stockholms Stadsmission sin största Matmissionen-butik i Hallunda och den 29 april öppnas ytterligare en butik i Handen.

Utöver 45 arbetsträningsplatser skapas upp till 21 nya arbetstillfällen genom de nya butikerna. De förväntas även rädda 3 000 ton produkter från att bli svinn årligen och ge 6 000 nya medlemmar tillgång till Matmissionen. Information om den tredje butiken inom expansionen kommer inom kort.