Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Gymnasielagen får tillämpas

Ungdomar som får stöd
2018-09-25
Idag kom beskedet från Migrationsöverdomstolen kring gymnasielagen. Lagen får tillämpas. Det här är ett viktigt beslut som rör så många av Stockholms Stadsmissions deltagare som nu går från total osäkerhet till att kunna planera för åtminstone några år framöver. 

Den så kallade gymnasielagen får tillämpas konstaterar Migrationsöverdomstolen idag i två domar. Lagen innebär en ny möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasiestudier, en lag som trädde i kraft den 1 juli 2018. 

Det här är ett viktigt beslut som rör så många av Stockholms Stadsmissions deltagare som nu går från total osäkerhet till att kunna planera för åtminstone några år framöver. 

– Det här är verkligen en lättnad. Många ungdomar som vi möter i verksamheter som Fadderhem och Baba får nu en ny möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Den senaste tiden har varit extremt tuff för ungdomarna där de befunnit sig i en ännu mer osäker situation i väntan på beslutet, där många tappat tron på ett möjligt framtida liv i Sverige, säger Jonas Wihlstrand, socialchef Stockholms Stadsmission.

Beslutet innebär att de runt 9000 ensamkommande får en andra chans att stanna i Sverige genom uppehållstillstånd för studier. För att omfattas av lagen krävs att den sökande registrerats som asylsökande den 24 november 2015 eller tidigare. Nyligen meddelade dock Migrationsverket att även ungdomar som registrerats efter datumet i vissa fall kan omfattas av lagen om de kan visa att de kommit till Sverige och uttryckt en avsikt att söka asyl före den 24 november.

– Vår förhoppning är nu att Migrationsverket skyndsamt hanterar ungdomarnas asylansökningar så snabbt det bara går. Vi fortsätter stötta ungdomarna i våra verksamheter så att de får rätt förutsättningar här i Stockholm. Och vi fortsätter också söka nya Fadderhem för att kunna erbjuda ungdomar som omfattas av nya gymnasielagen, säger Jonas Wihlstrand.