Allt fler svenskar lever i absolut fattigdom

2016-10-17
Allt fler lever i djup fattigdom och tvingas be Stadsmissionerna om hjälp. Det visar en kartläggning som Sveriges Stadsmissioner, där Stockholms Stadsmission ingår, har gjort. Det är dags att synliggöra fattigdomen, anser Lotta Säfström, ordförande i Sveriges Stadsmissioner.

Det finns en utbredd, osynlig och växande fattigdom i Sverige. Det visar kartläggningen av fattigdomen i Sverige som forskaren Magnus Karlsson, docent i socialt arbete vid Ersta Sköndals högskola, har gjort. I Fattigdomsrapporten 2015 tog han fram data över vilka insatser som görs av landets olika Stadsmissioner, där Stockholms Stadsmission ingår, och hur livssituationen ser ut för personer som får stöd. 

Resultaten visar en större fattigdom och utsatthet än vad som tidigare synts och förknippats med välfärdslandet Sverige. 

Majoriteten fattiga har rätt till stöd

De uppdaterade siffrorna för 2016 visar att majoriteten av dem som söker hjälp har ett svenskt personnummer och alltså har rätt till stöd från samhället. Ändå tvingas de be Stadsmissionen om hjälp med basbehov som mat eller en varm jacka. 

De två största grupperna som Stadsmissionerna möter är personer med långvarigt försörjningsstöd, 54 procent, och EU-medborgare i utsatthet, 33 procent.
Forskningen visar också flera nivåer av fattigdom och utsatthet som omfattar människor som inte tidigare syns i den officiella statistiken. Det handlar om människor vars ekonomi fullständigt urholkats efter många års bidragsberoende, som i väntan på biståndsbeslut står helt utan medel och de som helt fallit utanför myndigheternas handläggning – inte sällan människor med psykisk ohälsa eller missbruk.

Starten på en bredare dialog

– Vi måste börja se verkligheten som den är och vad det är i vårt gemensamma välfärdsbygge som har gått snett. Ingen vill ha ett Sverige där människor sover på gatan eller har svårt att sätta mat på bordet till sina barn. Ingen vill ha ett Sverige där de flesta människor har allt men några ingenting. Vi vill synliggöra detta och därmed bidra till en konstruktiv dialog kring fattigdomsbekämpningen i Sverige, säger Lotta Säfström, ordförande i Stockholms Stadsmissioner.

Den 17 oktober, på Internationella fattigdomsdagen, diskuterade Lotta Säfström utvecklingen med bland andra socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

– Vi är ett av de OECD-länder där klyftorna ökar snabbast. Vi måste löpande underhålla våra välfärdssystem annars blir det som att renovera ett förfallet hus - väldigt dyrt. Självklart ska vi samverka med civilsamhället för ett välfärdssamhälle som omfattar alla, sa Annika Strandhäll. 

Läs även Sveriges Stadsmissioners debattartikel "Fler svenskar lever i absolut fattigdom" på SvD Debatt

Läs sammanfattningen av "Stadens fattiga 2016".

Läs mer på Sveriges Stadsmissioner