Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Borttappade röster - kampanj lyfter utsattas röster

Bild från kampanjen Borttappade röster
2018-08-15
De utan fast adress riskerar att inte få något röstkort och kan alltså inte rösta. Det är ett demokratiskt problem som Sveriges Stadsmissioner lyfter i kampanjen Borttappade röster.  

Mitt ibland oss lever människor som på pappret har rätten att vara med och bestämma vem som ska styra, men som i praktiken riskerar att bli utestängda från den demokratiska processen. Det är de som ingen lyssnar på, de som ingen riktar sitt budskap till, de som inte har någon brevlåda där de kan hämta sitt röstkort. De med adressat okänd. 

– Det här är ett demokratiskt problem som få känner till. Samtidigt är de utsatta människornas röster bland de allra viktigaste. Mycket i ett samhälle kan utläsas utifrån hur de sköraste individerna behandlas, säger Lotta Säfström, ordförande i Sveriges Stadsmissioner, där Stockholms Stadsmission är medlem.

Skriv under insamlingen och ge röst åt fler

I dag är det cirka 33 000 personer som lever i hemlöshet och saknar möjligheten att påverka valutgången. Vi vill få politiker och allmänhet att lyssna på dem som annars aldrig hörs. Hjälp oss genom att skriva under en namninsamling som sedan kommer att lämnas till demokratiminister Alice Bah Kuhnke. 

Och genom att lyssna och sprida de röster som annars inte hörs i offentligheten.

– Både jag och min flickvän hade ordnade liv en gång i tiden men i väntan på vård började vi båda självmedicinera och successivt så kraschade det fullständigt våra liv, social, ekonomiskt och fysiskt. Jag kan bara inte förmå mig att rösta på några av alternativen som finns för att jag känner att det är ingen som står på min sida. 

Läs mer om kampanjen och lyssna på Borttappade röster.  

Sveriges Stadsmissioner är en rikstäckande medlemsorganisation med lokala stadsmissioner som medlemmar. Idag består Sveriges Stadsmissioner av de nio stadsmissionerna i Stockholm, Göteborg, Skåne, Uppsala, Linköping, Västerås, Kalmar, Eskilstuna och Örebro.