Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

De gick från ord till årets godaste jullunch

Sebastien Boudet poserar vid jullunchen 2015
2017-11-21
Entreprenörerna Johan Turesson och Anders Sewerin är eldsjälarna bakom jullunchen i Kungsträdgården där alla intäkter går till arbetet med människor i hemlöshet. Den 19 december serveras upp till 1 500 jultallrikar.

Johan Turesson och Anders Sewerin arrangerar varje år världens största matfestival, Smaka på Stockholm, med cirka 350 000 besökare i Kungsträdgården. Arbetet med jullunchen började 2011 med ett häftigt snöfall inte helt olikt det som i november orsakade snökaos i Stockholm.   

–Vi satt och jobbade och tänkte att det måste vara extra jävligt att vara hemlös i ett sånt här väder. Vi frågade oss om vi inte skulle sluta prata om hur hemskt det är och istället skulle göra något åt det utifrån det vi kan, berättar Johan Turesson. 

Engagerar ett hundratal personer

Sagt och gjort. Resultatet blev jullunchen i Kungsträdgården som i år, 2017, går av stapeln för sjätte året i rad, tisdagen den 19 december klockan 11–14. Totalt ställer närmare ett hundratal personer upp och hjälper till. Kändiskocken Mathias Dahlgren, mästerbagaren Sébastien Boudet och Fotografiskas kock Paul Svensson bidrar med att dra besökare till evenemanget och serverar mat på plats.

Ica-Mats står för maten

Mats Nilsson, VD och ägare till Ica Maxi i Nacka levererar all maten – gröt och skinka – och en rad andra leverantörer, krögare och sponsorer ställer upp med tid, varor och engagemang. Dessutom ställer en rad kändisar och andra frivilliga upp och hjälper till i serveringen och med att samla in paket under själva lunchen. 

I år är det som vanligt Lasse Lindbom med gäster som står för julmusiken och bidrar till en härlig julstämning.

–Det är tack vare att alla reservationslöst ställer upp som det blir så bra. Hemlöshet är en så viktig fråga och ingen ska behöva leva i hemlöshet, säger Johan Turesson.  

Vad tror du, blir det en fortsättning och ett sjätte år för jullunchen?
–Det är planen, säger Johan Turesson.