Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Extra svårt för människor i hemlöshet under covid-19

Beppo lever i hemlöshet och tycker det är extra svårt under covid-19.
2020-09-16
För människor i hemlöshet är det svårt att isolera sig om de blir sjuka i covid-19. Beppo fick isolera sig under ett vindskydd när han insjuknade.

Sedan coronapandemin startade har fler människor i akut hemlöshet sökt sig till Stockholms Stadsmissions olika verksamheter. Under mars och april hade Stockholms Stadsmission sammanlagt 6924 besök på BoKlara och BoCenter som är våra verksamheter för män och kvinnor i hemlöshet. I St Paul delade vi ut 5650 portioner till människor i hemlöshet, i ekonomisk utsatthet och äldre som sitter hemma isolerade på grund av coronapandemin.

Blir mer otrygg

Beppo har levt i hemlöshet från och till sedan 2016.

-- Människor som lever i hemlöshet är mer utsatta generellt, men nu under coronapandemin är vi ännu mer utsatta. Innan pandemin brukar flera stycken sova tillsammans för att skydda varandra om nätterna. Nu vågar man inte vara med varandra på samma sätt då blir det mer otryggt på nätterna att sova utomhus, säger Beppo.

Isolerade sig utomhus

Myndigheternas rekommendationer om att stanna hemma och isolera sig om man blir sjuk i covid-19 är svåra att följa för de som lever i hemlöshet.

När Beppo blev sjuk i somras isolerade han sig utomhus i ett buskage. Beppo är allergisk och hade varit snuvig till och från under sommaren. Men helt plötsligt blev han även yr och fick ont i kroppen. Han misstänkte att det kunde vara covid-19.

--Jag isolerade mig själv för säkerhets skull så mycket jag kunde. Jag sov under en presenning jag spände upp som ett vindskydd ovanför sovsäcken, säger Beppo.

Han höll sig undan från andra tills det gick över.

-- Det blev inte mer än så för mig. Jag fick ingen feber eller så. Efteråt gick jag till Pelarbacken och de tog blodprov som visade att jag hade antikroppar.

Viktigt med ställen som är öppna

För Beppo är ställen som fortsätter hålla sina verksamheter öppna viktiga. Han berättar att en del verksamheter för människor i hemlöshet har minskat sina öppettider på grund av covid-19. Då blir det en högre belastning på de som har öppet.

--Det är viktigt att kunna få komma in någonstans på dagarna. Jag brukar komma till Stadsmissionen flera dagar i veckan. Jag duschar, käkar lite, tvättar kläder, borstar tänderna och får nya underkläder där, avslutar Beppo.

Två personer som kramas

Varför ska jag ge pengar varje månad?

Regelbundna gåvor ger ett jämnt inflöde av pengar, som underlättar för verksamheterna att budgetera och planera sitt arbete. Det är ett kostnadseffektivt sätt att samla in pengar och gör att vi kan hjälpa fler.

Hur fungerar det?

Beloppet dras via autogiro från ditt konto varje månad. Du bestämmer själv hur mycket och hur länge du vill bidra.

Vad får jag som månadsgivare?

För att du ska kunna följa det arbete du bidrar till får du Stockholms Stadsmissions tidning Mission två gånger per år. Du får också information om hur din gåva gör nytta via e-post cirka en gång per månad.

Verksamheter för människor i akut hemlöshet