Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mästerkockens recept mot julstress: "Strunta i att laga mat "

Mästerkock lutar sig mot arbetsbänken i köket
2017-11-23
Mathias Dahlgren är Sveriges enda kock som kan titulera sig mästerkock i ordets rätta bemärkelse. Han är nämligen den enda svensk som tagit hem kock-VM, Bocuse d’or. Han är också en av de kockar som stödjer jullunchen i Kungsträdgården där överskottet går till Stockholms Stadsmissions arbete för människor i hemlöshet. 

Varför engagerar du dig i jullunchen?

– Jag bodde i Nacka i nästa 18 år och åkte förbi Slussen varje dag. Där fanns ju Stadsmissionens soppkök och jag berördes starkt av att se människor som mådde så dåligt. För mig känns det självklart att ge om man har tid och möjlighet, säger Mathias Dahlgren.

Vad kan du inte vara utan på julbordet?

– Det är lätt att glömma bort att folk var väldigt fattiga i Sverige för 150 år sedan och för många människor var julen enda chansen på året att få äta sig ordentligt proppmätt. Julbordet kommer från att man dukade fram allt. Så ser det ju inte ut för så många människor i dag och längtan att få äta sig proppmätt är ju blivit betydligt mindre än den var förr. Nu handlar det mer om cherry picking och vad varje familj tycker om. Och så gör man det som passar och det tycker jag känns väldigt trevligt. Vill man äta skinka, rödkål och köttbullar på julafton så kan man göra det, kanske sill på juldagen. Man måste ju inte äta allt på en gång. För mig personligen är det godaste på julen kanske skinkmackan man tar i köket, på kvällen i farten. 

Vad ser du för trender på årets julbord?

– Det finns ju inga trender i julbordet, det är helt trendlöst. Det är ju bara tradition. 

Men något nytt gör ni väl ändå på julmiddagen på din restaurang Matbordet i jul?

– Vi utgår från traditionella råvaror och smaker och kombinerar dem på ett nytt sätt. Vi kanske använder laxen på tre sätt: som sashimi, rökt och på något annat sätt. Många av de här typiska ”svenska” krydd-  och smaksättningarna som kryddpeppar, ingefära och lagerblad finns ju färskt också. Så istället för revbensspjäll med torkad mald ingefära kan man ju lika gärna göra det med hot n’ spicy med färsk ingefärssalsa. Det finns ju egentligen inga gränser för vad man kan göra, men vi har utgått mycket från de traditionella råvarorna på vårt julbord i år. 

Varför valde du att bli kock från början?

– Jag uppskattar processen kring att laga mat nästan lika mycket som resultatet och det tror jag gäller för väldigt många. Annars skulle man inte samlas i köket så ofta. Det finns en trivsel i ett kök som ofta slår alla andra rum hur mycket man än försöker skapa trivsel i dem. Man samlas kring ett köksbord, det är där man löser problem, delar glädje och sorg, det är där man förälskar sig och skiljer sig. Runt köksbordet tar man de riktigt allvarliga samtalen. 

Vad driver dig i ditt arbete?

– Jag blir fortfarande lika glad om det smakar gott och om det inte gör det blir jag lite småsur. Det är så enkelt. 

Vad är ditt bästa tips i julstressen?

– Strunta i att laga mat och gå på restaurang. 

Mathias Dahlgren och en rad andra kockar och volontärer kommer att servera mat på Jullunchen i Kungsträdgården tisdagen den 19 december 2017 klockan 11-14. Alla är välkomna och erbjudandet är att äta för en och betala för två, eller betala så mycket du vill. Allt överskott går till Stockholms Stadsmissions arbete för människor i hemlöshet.