Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Slutrapport för Fadderhemsprojektet

2019-05-13
Rapporten redogör för hur Stockholms Stadsmission tog sig an den stora utmaningen att härbärgera nästan 400 ungdomar som blev bostadslösa på sin 18-års dag.

Rapporten belyser det omfattande arbete Stockholms Stadsmission sjösatte, från förstudien sommaren 2017 till uppstarten av ett helt nytt projekt som fick namnet ”Fadderhem”. I rapporten beskrivs framtagandet av en arbetsmodell, rekrytering av fadderhem, tillströmningen av ungdomar och till sist utslussning och projektavslut. Dessutom lyfts juridiken fram som särskilt betydelsefull med dess ständiga närvaro i vardagsarbetet samt de verksamhetsanpassningar som krävdes för att möta upp lagförändringarna kring den hett omdiskuterade nya gymnasielagen.

Resultatet av detta projekt kan uttryckas i siffror med att 126 fadderhem har upplåtit plats i sina hem och att 386 ungdomar på ett eller annat sätt fått tak över huvudet. Det är många. Ett annat, kanske ännu viktigare resultat, är att projektet visat på att det är möjligt för människor att våga engagera sig trots ett nästintill omöjligt uppdrag, om det fi­nns trygga sammanhang att luta sig mot.

Maria Wisén
verksamhetsutvecklare