Värvet-Kristoffer samtalar med Katja om hemlöshet

Katja i poddstudion för Värvet
2018-03-09
På internationella kvinnodagen fyller Klaragården, vår dagverksamhet för kvinnor i hemlöshet, 25 år. Samma dag publicerar Värvets Kristoffer Triumf ett poddsamtal med Katja, som sedan tonåren levt ett liv i utsatthet och som under många år besökte Klaragården.

LYSSNA PÅ Värvet Special med Katja!

Kristoffer Triumf har i sin prisbelönta podcast Värvet intervjuat hundratals svenska och internationella kändisar sedan starten 2013. Under senhösten 2017 kontaktade han Stockholms Stadsmission för att diskutera ett möjligt samarbete kring livsberättelser med kvinnor på Klaragården. 

Klaragården har stöttat kvinnor i hemlöshet i 25 år

Klaragården är en dagverksamhet för kvinnor i hemlöshet som öppnade för 25 år sedan på internationella kvinnodagen 1993. Verksamheten har öppet alla dagar i veckan och hit kommer kvinnor för en stunds vila, värme, mat, möjlighet att tvätta sig och också genom ombud få hjälp med kontakter med vård och myndigheter.

– Jag har länge blivit ombedd att intervjua ”vanliga människor” i min podcast. Nu gör jag det – Katja är en vanlig människa, men med ett tyvärr inte så ovanligt förflutet. Hennes historia är skakande, men 100 procent verklig, säger Kristoffer Triumf.

Nyckeln är att bli sedd

Katja har sedan tonåren levt ett liv i utsatthet och var under många år gäst på Klaragården. Idag har hon varit drogfri i tio år och är tillbaka på Klaragården men nu som timanställd. Katjas historia vittnar om att det går att förändra sin livssituation, att det finns hopp och att man aldrig ska ge upp. Hon menar att nyckeln i hennes liv var att bli sedd – som barn blev hon aldrig sedd, varken av familjen eller av lärarna i skolan. Något som präglade hela hennes uppväxt och även livet som vuxen.

– Det finns många fler berättelser där ute. Det här är min. Jag vill dela med mig av den. För vi ska inte blunda. Vi måste bli bättre på att se, vara lyhörda och hjälpa människor. Var än hon eller han befinner sig i livet, säger Katja.

Varje människa har en unik berättelse

– Vi blev självklart glada över att Kristoffer Triumf ville samarbeta med oss och göra en podcast med Katja. Katjas berättelse är både smärtsam och hoppfull - den vittnar om att hon tagit sig ur ett beroende och att hon också tagit sig vidare i livet. Katja beskriver också hur avgörande det är att känna sig sedd  ”att det alltid finns en berättelse bakom varje människa”, och att aldrig ge upp, säger Marika Hjelm Siegwald, kommunikations- och insamlingschef på Stockholms Stadsmission.

Fakta om Klaragården

Klaragården är en öppen dagverksamhet för kvinnor, samt män som identifierar sig som kvinnor, och som är akut hemlösa. Verksamheten erbjuder hjälp med akuta behov som mat, vila, dusch- och tvättmöjligheter. Vid akuta behov delas även kläder ut. Personalen erbjuder akutombudsinsatser som exempelvis hjälp i kontakten med socialtjänsten för att ordna boende över natten och/eller hjälp i kontakten med sjukvården eller psykiatrin. Deltagare erbjuds även långsiktigt stöd av ombud utifrån en önskan att förändra sin situation.

På Klaragården erbjuds olika aktivitetsgrupper som Qigong, målning, sömnad och handarbete samt olika utflykter. Klaragården har öppet alla dagar i veckan.

Stockholms Stadsmission är en idéburen organisation, fristående från stat, kommun och kyrka. Verksamheterna bedrivs för människor i hemlöshet och missbruk, barn, ungdomar och äldre. Stockholms Stadsmission bedriver också skolverksamhet och sociala företag.