Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Translate
Translate
Sök
Sök

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Idéburna sektorn vill växa kraftigt

2018-04-27
Den idéburna sektorn är mycket mindre i Sverige än i de flesta andra länder i Europa. Samtidigt finns en politisk vilja att andelen idéburna aktörer ska öka i Sverige. De idéburna aktörerna är grundade i en sammanhållen filosofi och att de återinvesterar all vinst i verksamheten. Det gör att verksamheterna tillför något till välfärden som varken de offentliga eller de privata aktörerna kan.

Torsdagen 26 april bjöd branschorganisationen Famna in till pressträff för att presentera idéburen sektors framtidsplaner. Den idéburna sektorn består av föreningar, stiftelser och organisationer som driver verksamheten grundat på en idé och som återinvesterar vinsten i verksamheten. 

I Norge står de idéburna för 8 procent medan de i Danmark är utgör hela 14 procent av välfärden. I många andra länder, som Tyskland, Belgien och Nederländerna är andelen ännu högre. I dag omsätter den idéburna sektorn i Sverige 12 miljarder kronor per år, vilket utgör mellan 2 och 3 procent av välfärden. Famnas mål är att idéburna aktörer ska nå 10 procent av svensk välfärd år 2030. För att nå dit behöver omsättningen öka till 48 miljarder kr år 2030. Då krävs det en årlig tillväxt på drygt 10 procent. 

Politikerna vill se tillväxt

Famna har gjort en undersökning bland regional- och lokalpolitiker i Sverige. Den visar att politikerna vill att den idéburna välfärden ska öka till 19 procent om tio år, från 2-3 procent idag.

– Det innebär ett helt enormt stöd för de idéburna aktörerna från dem som faktiskt bestämmer hur välfärden ska fungera. Men det räcker inte med ord, vi vill också se att landets lokalpolitiker på allvar släpper fram de idéburna verksamheterna, sa Ulrika Stuart Hamilton, generalsekreterare för Famna.

Lagändringar krävs

För att de ska lyckas med det krävs dels att de idéburna aktörerna blir proffsigare och modigare i upphandlingar, dels att vissa lagändringar införs så att det blir lättare för dem att konkurrera med de stora kommersiella jättarna, enligt Famnas ordförande Martin Ärnlöv. Vissa av de önskade förändringarna har regeringen föreslagit till riksdagen som ska rösta om dem i juni.

– Jag tror att vi behöver ha en upphandlingslagstiftning som öppnar upp för möjligheten att teckna avtal där man bedömer att den idéburna sektorn har mervärden som inte kommer till uttryck i en traditionell marknadsmässig situation, säger Martin Ärnlöv. 

Läs mer om undersökningen och framtidsplanerna för idéburen sektor på Famnas webbplats.

Famna är en branschorganisation för idéburen vård och omsorg där Stockholms Stadsmission är medlemmar.