”Det hade varit omöjligt att komma in på arbetsmarknaden utan detta stöd”

En kvinna sitter i en soffa och tittar in i kameran
2023-05-11
När bomberna föll över hemstaden packade Galyna, 52, en ryggsäck och sprang till tågstationen. Bakom sig lämnade hon ett helt liv hon byggt upp i Ukraina tillsammans med sin familj. För Stockholms Stadsmission berättar hon om kampen att behöva börja om, vägen in till den svenska arbetsmarknaden och hur Care: Jobbredo Ukraina har funnits där.

Människorna som flyr från Ukraina tvingas lämna sina hem, ägodelar och minnen bakom sig. Många bär med sig en tung sorg över att deras trygghet och tillvaro har förvandlats till kaos och förödelse. För vissa kan varje steg de tar ifrån sina hemländer fyllas av en ovisshet om framtiden och en djup saknad efter det liv de en gång hade.

Många bär på en längtan efter fred som de nu måste söka på främmande mark. I bagaget hos vissa finns smärtan av att lämna sina äldre föräldrar, sjuka familjemedlemmar eller små barn bakom sig, och en överväldigande förtvivlan över att de inte kan garantera deras säkerhet i en tid av konflikt och osäkerhet.

Jag har gått igenom så mycket på sistone i mitt liv att jag varit tvungen att vara väldigt anpassningsbar.

När Galyna, 52, kommer in i Stockholms Stadsmissions lokaler är det med en känsla av hoppfullhet för framtiden, trots omständigheterna. 
– Det enda sättet att ta sig vidare i livet är att se på saker positivt. Att vara tillmötesgående och snäll mot omgivningen oavsett vilken situation du befinner dig i. Är du en person som ständigt jobbar med att se människor, så kommer du automatiskt att ta dig in i nya sammanhang och kan utvecklas väldigt mycket utefter det. Jag har gått igenom så mycket på sistone att jag helt enkelt varit tvungen att vara väldigt anpassningsbar. Människor från Ukraina är väldigt arbetsamma som folk och försöker alltid klara sig i olika situationer. Så fort jag kom hit började jag leta efter passande organisationer som kunde hjälpa mig att komma igång. Samtidigt började jag att söka jobb. 

En organisation som Galyna fastnade för var Stockholms Stadsmission och projektet Care: Jobbredo Ukraina. Ett projekt som riktar sig till personer som flytt kriget i Ukraina. Projektet syftar till att stötta målgruppen i arbetsmarknadsfrågor och öka målgruppens förutsättningar i samhället. Projektet medfinansieras av Europeiska unionen/Europeiska socialfonden och hjälper människor mellan 18-65 år som flytt från Ukraina att komma närmare jobb i Sverige.

Kvinna samtalar med en annan person.

Genom Care: Jobbredo Ukraina erbjuder vi:

  • Individuellt stöd och coachning  
  • Samhälls- och arbetsmarknadsträffar där den jobbsökande får ta del av praktisk och teoretisk kunskap som är av vikt inför att de ska börja arbeta i Sverige
  • Möjlighet att matchas mot arbetsgivare i behov av arbetskraft
  • Rekryteringsträffar
  • Svenska- och engelska kurser

Syftet med aktiviteterna är att förbättra deltagarnas förutsättningar att hitta ett arbete i Sverige. Allt stöd individanpassas och utgår från deltagarens behov.

Deltagande i projektet är kostnadsfritt. Vi håller till i lokaler centralt på Södermalm i Stockholm. Aktiviteter finns både dag- och kvällstid för att passa olika deltagarbehov. 

Läs mer om projektet

Har förbättrat sin svenska och engelska genom projektet

– Jag hittade projektet via en annons på sociala medier och plötsligt satt jag här i lokalerna och stormtrivdes. Här kan jag få mycket nödvändig information som hjälper mig vidare, både med jobb och i övriga frågor som rör mitt nya liv här i Sverige. Det kan exempelvis vara kunskap om den svenska arbetsmarknaden och olika fällor att undvika. Det är också bra att man kan plugga svenska och att förbättra sin engelska. Det hade varit omöjligt att komma in på arbetsmarknaden utan detta stöd. Det är en hemtrevlig känsla i lokalerna och jag känner mig alltid sedd, omtyckt och omhändertagen. En viktig faktor när man flytt från hemskheter. 

Galyna arbetar sedan ett tid tillbaka på en restaurang i Stockholm och hon älskar sitt nya jobb. Hemma i Ukraina var hon ingenjör innan hon gick i pension, med hög inkomst och bodde i ett vackert område i ukrainska Dnopir, i Donetskregionen.
– Jag vill verkligen att kriget tar slut. Vi är många som då kommer vilja flytta tillbaka till Ukraina. Mycket är förstört och behöver byggas upp på nytt men det kommer vi kunna göra med ny erfarenhet som vi har fått från olika delar av Europa. Jag hoppas att vi väljer att titta mycket på hur Sverige är uppbyggt när det är dags. I Sverige finns kranvatten som man kan dricka, det är rent och massor av fina blommor i städerna.