Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kulturhuset Stadsteatern i St Paul

Gunilla Röör och Per Sandberg spelar pjäsen Par i Narr
2019-04-09
I höst kommer St Paul vara en av Kulturhuset Stadsteaterns teaterscener när Kulturhuset renoveras. Idag presenterades hela Kulturhuset Stadsteaterns höstprogram just i St Paul.

Under en pressträff idag i St Paul fanns stora delar av Sveriges skådespelarelit på plats när Kulturhuset Stadsteaterns höstprogram presenterades. 

Anna Takanen, Scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern, berättade att en av uppsättningarna kommer göras i St Paul. Att Kulturhuset Stadsteatern använder St Paul som scen tycker platschefen Erik Holmberg är bra.

– Våra deltagare har möjlighet att känna sig inbegripna i samtalet, och konkret vara med i teaterrummet och se deras livssituation belysas. Det är ett motmedel mot utanförskapets stigma. Det är en fråga om tillgänglighet och access: våra deltagare får delta i ett liv som de ofta upplever sig utestängda från på grund av ekonomiska och sociala orsaker. Men även åt andra hållet: att visa vårt arbete för en samhällsengagerad allmänhet som längtar efter att få göra något för någon annan, säger Erik Holmberg.

Riktiga intervjuer inspirerade

Dramat som ska spelas i St Paul i höst är De obehöriga av John Ajvide Lindqvist. Det är en berättelse om identitet och tillhörighet i en tid där samhället blir alltmer splittrat. Handlingen är ett extrainkallat möte i en bostadsrätt på Mariatorget. Någon har brutit sig in i porten, men vem är det? 

Pjäsen är inspirerade av riktiga intervjuer som gjorts med ett 40-tal Södermalmsbor runt St Paul och Mariatorget.

– Jag skrev dramat efter att Kulturhuset Stadsteatern visste att de skulle vara i St Paul. Min ambition är att belysa den ängslan som finns i samhället. I den här bostadsrättsföreningen upprör det folk när de inser att det finns en hyreslägenhet i huset. Jag tycker att vår ängslan för de andra är så överdriven, säger John Ajvide Lindqvist som skrivit dramat.

Platschefen Erik Holmberg menar att pjäsen i St Paul utspelas på Mariatorget, i dubbel bemärkelse. 

– Runt Mariatorget sker bostadsrättsföreningsmöten samtidigt som pjäsen gestaltar den oro som göds där. En oro över de utanförställda som hotar att tränga sig in. I teaterrummet sitter bland publiken också våra deltagare som kan vara en grund till denna oro, säger Erik Holmberg.

Bra teaterscen

John Ajvide Lindqvist tror St Paul kommer bli en bra scen.

– Jag har haft pjäser på Dramaten och lokalen där kändes så instängd. Här känns bra att det är ett så öppet rum och att man kommer in rakt in i scenrummet från gatan. Det är schysst, säger han.

De obehöriga har premiär i St Paul den 4 oktober 2019.

Skådespelarna Ann Petrén och Peter Andersson ska spela pjäsen De obehöriga i St PAul i höst.
Skådespelarna Ann Petrén och Peter Andersson ska spela pjäsen De obehöriga i St Paul i höst.
John Ajvide Lindquist, författare till pjäsen De obehöriga.
John Ajvide Lindqvist, författare till pjäsen De obehöriga.
Erik Holmberg, Platschef på St Paul
Erik Holmberg, enhetschef på St Paul.