Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Livsmedelsbranschen behöver ta ansvar för matsvinnet

Bild på mejeriprodukter från Matmissionen. Foto: Anna Z Ek
2019-05-31
I en debattartikel i tidningen Aktuell Hållbarhet efterlyser Sveriges Stadsmissioner en nationell matbank för att minska matsvinn och matfattigdom.

Stockholms Stadsmission jobbar redan med matsvinnet via Matcentralen. Här säljs donerat livsmedel vidare via Matmissionens livsmedelsbutik eller levereras till sociala verksamheter. Nu lyfter även Sveriges Stadsmissioner tillsammans med Svenska Retursystem frågan om matsvinn nationellt.

"Stadsmissionen och andra idéburna organisationer runt om i landet möter idag människor som är fattiga. Matfattigdom är en helt ny förekomst i Sverige – där människor i ekonomisk och social utsatthet inte har råd med nyttig mat. Det är både människor som lever på långvarigt försörjningsstöd, ensamstående föräldrar som lever på marginalen och fattigpensionärer – vi ser nya grupper med människor i utsatthet. Livsmedelstrygghet är inte längre en självklarhet i Sverige. Detta samtidigt som vi slänger stora mängder ätbar mat i alla delar av livsmedelskedjan.

Givet denna dubbla samhällsutmaning menar vi att det är dags för livsmedelsbranschen och ideell sektor att börja samverka på ett strukturerat och nationellt plan."

Här kan du läsa hela debattartikeln.