Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Matcentralen på Smaka på Stockholm

Matcentralen på matfestivalen Smaka på Stockholm 2019. Foto: Anna Z Ek
2019-06-06
Just nu står Stockholms Stadsmissions Matcentralen på matfestivalen Smaka på Stockholm för att prata matsvinn. Festivalen har stort fokus på matsvinn och Framtidens mat i år.

Solen skiner och det är varmt i den paviljong Matcentralens Tove Larsson och Simon Stegrud står i. Det är matfestivalen Smaka på Stockholms första dag.

Fokus på zero waste

I år har Smaka på Stockholm ett stort fokus på Framtidens mat och zerowaste. Det är där vår verksamhet Matcentralen kommer in.  
--Tanken är att festivalen ska vara fri från matsvinn.Det ska kastas så lite som möjligt och överskott av mat går bland annat till vår matbank berättar Tove Larsson, t.f verksamhetsområdeschef på Matcentralen.

Matcentralen tar till vara på över 600 ton matsvinn 

Framför Tove och hennes kollega Simon Stegrud står några olika livsmedel. De är alla exempel på vilken typ av varor som enklare blir matsvinn. En burk med gröna linser har en buckla på sig och kan då inte säljas i butiker. En liten kryddburk har för dålig konstruktion som gör den osäljbar och påskmusten säljs inte om det inte är påsk. Det är alla exempel på varor som finns i vår butik Matmissionen. Under 2018 tog Matcentralens verksamheter tillvara på 617 ton funktionella livsmedel.

Finns på plats varje dag

Smaka på Stockholm pågår i Kungsträdgården mellan den 5 juni- 9 juni och Matcentralen finns på plats varje dag. Kom förbi och säg hej om du är där!

 

Det här är Matcentralen: Stockholms Stadsmission har arbetat med matsvinn i flera år genom Matcentralen. Inom verksamhetsområdet ingår ett centrallager, två social supermarkets som går under namnet Matmissionen och en matbanksverksamhet som distribuerar mat till sociala verksamheter i Stockholmsområdet.