Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Matcentralen – stolt finalist till FN-pris

loggo bästa inkludering
2018-03-12
Finalisterna till UNDP:s vårgala har alla gjort något unikt för att bidra till Globala målen. Matcentralen är finalist till priset "Bästa inkludering", det initiativ som bäst bidragit till att stärka och inkludera en eller flera utsatta eller marginaliserade grupper i samhället. Nu behöver vi din röst!

FN:s utvecklingsprogram (UNDP) arbetar för hållbar utveckling världen över. I Sverige anordnas nu för första gången UNDP:s vårgala för att lyfta det arbete som görs för Globala målen runt om i Sverige. Pris delas ut till de initiativ som bidrar till målens genomförande i kategorierna:

  • Bästa kommunikation
  • Bästa inkludering (matcentralen finalist)
  • Bästa Innovation
  • Bästa partnerskap
  • Bästa engagemang

Du kan vara med och avgöra!

Nu kan du rösta på det initiativ som du tycker förtjänar att vinna priset för ”Bästa inkludering”! Globala målens ledord är: Leave no one behind. Priset går till det initiativ som bäst bidragit till att stärka och inkludera en eller flera utsatta eller marginaliserade grupper i samhället.

Finalister i kategorin är Newcomers Youth, ÖppnaDörren och Matcentralen.

Rösta på Matcentralen

Matcentralen tar hand om donerat livsmedelsöverskott och förmedlar människor i utsatthet i Stockholmsområdet dels hos de ideella organisationernas sociala verksamheter, och via livsmedelsbutikerna Matmissionen. I Matmissionen får människor med en låg inkomst möjlighet att köpa livsmedel till upp till en tredjedel av ordinarie pris. Matcentralen erbjuder dessutom sysselsättning för människor som står långt från arbetsmarknaden både i butiker, i logistik och lager och på lunchrestaurangen MatRätt. Drygt ett år efter första verksamhet etablerades i december 2015 tar Matcentralens samtliga verksamheter tillvara på cirka 60 ton funktionellt livsmedel varje månad. Här kommer bra mat som annars skulle slängas till nytta och kan ge det där lilla extra till måltiden för många som är i behov av det.

Hjälp till att utse vinnarna genom att rösta på UNDP:s webbplats! Du kan rösta fram till den 31 mars. 

UNDP i Sverige

United Nations Development Programme (UNDP) arbetar i 170 länder för att avskaffa fattigdomen, minska ojämlikheter och främja fredliga och hållbara samhällen. UNDP I Sverige arbetar för att stärka policys och insatser för hållbar utveckling, och med att kommunicera och stötta genomförandet av de Globala målen. UNDP driver globalamålen.se med stöd från Sida.

UNDP:s vårgala kommer att äga rum i Stockholm den 17 april. Medverkar gör bland andra H.K.H. Prinsessan Sofia, UNDP:s chef Achim Steiner, Isabella Lövin, Ardalan Shekarabi och Jan Eliasson.


 

Johan Rindevall
Verksamhetsområdeschef Matcentralen

Matsvinn som kommer till nytta

Mat som annars hade slängts tas tillvara av Stockholms Stadsmissions verksamhetsområde Matcentralen. Här säljs donerat livsmedel vidare via Matmissionens livsmedelsbutik eller levereras till sociala verksamheter.

Läs mer om Matsvinn som kommer till nytta

Matmissionen

Matmissionen är en social matbutik som gör gott både för människa och miljö. Hos oss bidrar du till minskat matsvinn och som medlem får du handla mat till mycket låga priser. Tills vår nya butik öppnar i Jakobsbergs centrum runt årsskiftet hänvisar vi kunder till Matmissionen i Hägersten.

Läs mer om Matmissionen