Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mathias Dahlgrens julgröt

Kocken Mathias Dahlgren i köket
2016-12-13
Mästerkocken Mathias Dahlgren är en av dem som stödjer Smaka på Stockholms jullunch till förmån för människor i hemlöshet. Här delar han med sig av sitt bästa grötrecept. Tricket för att slippa bränna gröten på spisen är att göra risgrynsgröten i ugnen.

Recept för 6 portioner

3 dl Risgryn (rundkornigt gröt ris)
6 dl Vatten
8 dl Mjölk 3%,  Ekologisk
1 tsk Salt
1 bit Hel kanelstång
3 msk Socker, Ekologiskt

1 rejäl klick smör ca 20 gram, ekologiskt
1 dl vispad grädde, ekologiskt
1 nypa extra salt

Till servering:

Blandning av råsocker & mald kanel
Kylskåpskall mjölk 3 % ekologisk

Metod

Sätt ugnen på 100 C. Koka upp risgrynen i vatten, låt sjuda i ca 10 minuter. Koka upp mjölken i en annan kastrull med, salt, socker och kanelstången. Häll mjölkblandningen över risgrynen, rör runt med sked så att allt blandas väl. Täck med lock och sätt in i ugnen. Baka tills all vätska sugits upp av grynen. Tid ca 2 timmar innan all mjölk sugits in i grynen men tiden kan variera beroende på ugn.
Lyft på locket och vänd in först smöret och sedan grädden till idealt krämig gröt, smaka av med salt.
Servera med kall mjölk och socker och kanelblandning.

Andra serveringsalternativ

Även en god äppelmos, kokt med kanel, är gott som tillbehör till tomtegröten. Om man vill prova något lite busigt och annorlunda, är det ruskigt gott att ersätta den kalla mjölken med en klick vaniljglass och sedan strö socker och kanelblandning över.

Lycka till i köket! 
Hälsningar Mathias Dahlgren

Jullunchen äger rum den 20 december 11-14 i Kungsträdgården. Erbjudandet är ät för en betala för två, eller betala så mycket du vill och kan. Allt överskott går till Stockholms Stadsmissions arbete för människor i hemlöshet.