Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mathias Dahlgrens vego - årets nyhet på Jullunchen

Mathias Dahlgren
2017-12-08
Stjärnkocken Mathias Dahlgren deltar sedan många år vid Jullunchen i Kungsträdgården till förmån för människor i hemlöshet. I år får besökarna på jullunchen som inte äter kött förmånen att smaka på Mathias Dahlgrens särskilt framtagna vegoalternativ.

Hur föddes det vegetariska alternativet till julskinka?

– Jag vill visa att det finns vegetariska alternativ som är lika goda som animaliska. Däremot är jag skeptisk till att kalla den julskinka. Det är ingen skinka, utan något gott som är grönt. Det är brysselkål.  Jag har sett på TV att man försöker göra vegetariska julskinkor som efterliknar riktiga, med griljering och hela paketet. Jag tycker inte att man behöver göra vegetariskt som liknar kött, säger han.

Det är ingen skinka utan något gott som är grönt.

Mathias Dahlgren, kock 

På vilket sätt tror du att det vegetariska alternativet till julskinkan passar rätt i tiden?

– Många människor har idag nått en gräns där vi äter för mycket kött. Själv är jag inte vegetarian, men jag har fått mig en tankeställare kring mängden kött som vi äter. Normen säger att man ska äta kött vilket gör att många saknar kreativitet att laga vegetariskt, säger Mathias. 

Mathias Dahlgren har drivit sin vegetariska restaurang Rutabaga i snart ett år, ett projekt som kom till efter att han ställt sig frågan till varför ingen annan startat en vegetarisk restaurang på det sättet då både utbudet och efterfrågan blivit allt större. 

– Vi är på god väg med ett utbud och efterfrågan för vegetariskt som blir allt större. Folk får upp ögonen för det mer och mer. En man ska en gång ha ställt sig frågan till hur ett barn ska kunna längta efter ett gott isterband, om den aldrig fått smaka det.  Att laga god vegetarisk mat är på samma sätt. Hur ska man få folk att börja äta det om det inte är normen från början? säger han. 

Vad är det bästa med Jullunchen i Kungsträdgården?

– Att det är en väldigt trevlig stämning. Vi är många som är med och hjälper till i år. Det är en kul och viktig tillställning, säger han. 

Mathias Dahlgren och en rad andra kockar och volontärer kommer att servera mat på Jullunchen. Välkommen att komma och testa årets stora nyhet – det vegetariska alternativet till julskinkan.  

Jullunchen i Kungsträdgården ägde rum den 19 december klockan 11-14 och anordnas för sjätte året i rad av Smaka på Stockholm. Erbjudandet är "Ät en, betala för två" och allt överskott går till Stockholms Stadsmissions verksamheter för människor i hemlöshet.

Receptet på Mathias Dahlgrens vego

Här är receptet på Mathias Dahlgrens gröna alternativ till julskinkan

Dressing:
20g soya
20g risvinäger
20g sake
20g mirin

10g skalad vitlök
10g rödchili
10g skalad ingefära

Mixa och sila.

Fritera brysselkål på 180 grader, gyllene. Ta upp och låt oljan rinna av på papper.
Salta och vänd upp med dressingen. Dekorera med koriander nyskuren sticklök och furikake. 
Ät och njut!

Hälsningar Mathias Dahlgren