Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Matmissionen slog matsvinnsrekord i april

Man lastar av matvaror från en lastbil.
2020-05-04
Till verksamhetsområde Matmissionen kommer bra mat som annars skulle slängas till nytta och kan ge det där lilla extra till måltiden för många som är i behov av det. Under april slogs rekordet i mängd matsvinn Matmissionen delade ut och tog hand om.

Det är strax innan lunch vid Matmissionens nya lokaler i Jakobsberg. Vid lastkajen har två av Matmissionens tre lastbilar precis backat in. Elin och Haissam lastar den nya stora lastbilen med varor som ska ut till Matmissionen i Hägersten. Kari har just levererat varor till några av de 19 olika sociala verksamheter som Matmissionen distribuerar varor till. De sociala verksamheterna är både Stockholms Stadsmissions egna, men även andra organisationers verksamheter.

Var tvungen att tacka nej

Innan Matmissionen flyttade in i sina nya lokaler i Jakobsberg fick de tacka nej till varuleveranser för det fanns ingen plats att förvara dem.

-- Vi har drömt om ett sådan här stort lager väldigt länge. Ett som sväljer väldigt mycket mat, säger Simon Stegrud och ler, enhetschef på Matmissionen lager och logistik.

Matsvinnet som Matmissionen tar hand om kommer bland annat från Axfood, Ica och Coop.

70 ton matsvinn omhändertaget

I Jakobsberg finns både en stor social matbutik och ett stort centrallager för varor räddade från matsvinn. Med det nya centrallagret och en ny större lastbil har april varit en rekordmånad vad gäller att rädda matsvinn för Matmissionen.

Under april i år passerade nästan 70 ton matsvinn Matmissionens centrallager och 16 ton matsvinn har levererats ut till sociala verksamheter runt om i Stockholm. Det innebär att Matmissionen sedan flytten till Jakobsberg ökat leveransen ut till sociala verksamheter av matsvinn med 43 procent jämfört med tidigare snittmånad.

-- Nu kan vi maxa med varor på ett annat sätt. Innan flytten var vi nöjda om vi låg på en utleverans om 2 ton per vecka. Snittet per dag sedan vi flyttade in i slutet av mars ligger på 1 ton per dag, säger Simon och ser både nöjd och stolt ut.

För våra medlemmar

Till Stockholms Stadsmissions sociala matbutik Matmissionen är alla välkomna att handla. Men vi finns framför allt till för våra medlemmar med låg inkomst som har svårt att få pengarna att räcka till i vanliga livsmedelsbutiker. Medlemmar kan köpa varor till en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris i våra båda butiker i Hägersten och i Jakobsberg.