Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

"Att vara fattig ska aldrig vara kriminellt"

2016-08-19
Regeringen överväger att införa ett tiggeriförbud i Sverige. Stockholms Stadsmission är kritiskt till ett förbud.

I Dagens Nyheter den 19 augusti uppger civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S) att regeringen överväger att införa tiggeriförbud. Han uppger att regeringen tänker studera de modeller som finns i de nordiska grannländerna. 

"Målet måste vara att få bort tiggeriet. Lösningen på diskrimineringen och utanförskapet i Rumänien och Bulgarien är inte och kommer aldrig att vara att vi har tiggeri på svenska gator", säger Ardalan Shekarabi till DN. 

Stockholms Stadsmission arbetar sedan starten för drygt 160 år sedan med alla människor i utsatthet i Stockholm och vi har inte förändrat vår syn på tiggerifrågan.

Problemet försvinner inte med ett förbud

Utifrån resultaten av olika försök i grannländerna att stoppa tiggeriet ser Stockholms Stadsmission direktor Marika Markovits risker med vad ett förbud skulle kunna innebära för alla de personer som idag befinner sig i Sverige. 

- Det är inte så att dessa människor försvinner bara för att vi inför ett förbud utan risken är att det tvingar ut dem till mer sårbara sätt till försörjning eller kriminalitet, säger hon. 

Stockholms Stadsmission bedriver Crossroads i samarbete med fler aktörer, däribland Stockholms Stad, ett informations- och rådgivningscenter om det svenska samhället och arbetsmarknaden för EU-medborgare i utsatthet. Där kan individen bland annat få utbildning i svenska, hjälp med arbetssökningar, stöd i kontakten med myndigheter, men också få hjälp med basala behov såsom mat, dusch och värme.  

Sveriges stadsmissioner där Stockholms Stadsmission ingår driver tillsammans projektet ”EU-migranter som resurs”. I projektet  försöker vi utveckla konkreta alternativ till tiggeri och visa på goda exempel på arbetsintegrering. För den enskilde EU-medborgaren kan det handla om att sälja en vara eller en tjänst, att få ett tidsbegränsat jobb eller rent av möjligheten att starta ett eget företag.

Den goda människosynen går förlorad

Debatten kring tiggeri har länge varit infekterad, polariserad och inte alltid faktaunderbyggd med följden att grundproblematiken och en god människosyn har gått förlorad. 

- Vi ser det som en viktig uppgift att förmänskliga den utsatthet som i det här fallet driver människor till tiggeri. Människor tigger inte för att de vill, de tigger för att de måste. Det är ett sista desperat försök att försörja sig själva och familjen i hemlandet. Att vara fattig kan aldrig vara kriminellt, säger Marika Markovits. 

Läs DN:s artikel "Regeringen överväger att införa ett tiggeriförbud"

Läs även Sveriges stadsmissioners debattartikel i GP "Polisen ska inte jaga fattiga".


Marika Markovits uttalar sig även i tidningen Dagen: "De varnar för ett tiggeriförbud".
 

Marika Hjelm-Siegwald
Kommunikations- och insamlingschef

Crossroads – råd och stöd för EU-medborgare 

På Crossroads kan du som är EU-medborgare eller du som har uppehållstillstånd i ett annat EU-land få hjälp med att söka jobb och få information om hur det svenska samhället fungerar. Här kan du också duscha, tvätta dina kläder, få vård och äta frukost. 

Läs mer om Crossroads – råd och stöd för EU-medborgare