Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Deltagare spelar i prisbelönad film

Bakom kameran vid inspelningen av kortfilmen Guld
2018-06-05
Den svenska kortfilmen Guld har vunnit flera internationella priser och kommer även att visas i SVT. I filmen medverkar en rad statister som också deltar i Stockholms Stadsmissions verksamheter.

Guld är regisserad av Abbe Hassan, som även står bakom filmen Måste Gitt. Yesim Tungert, vägledare på Källan, har tidigare hjälpt till med karaktärer och statister både till Måste Gitt och till Ruben Östlunds The Square. Ungdomar på Stockholms Stadsmissions råd- och stödverksamhet Källan följer Måste Gitt på Instagram och fick reda på att det skulle spelas in en ny film, Guld,  och att de behövde statister. Då ringde Yesim Abbe Hassan och bad honom att komma förbi för att hitta karaktärer och statister.

Inspelning som väckte minnen

Fem deltagare från Stockholms Stadsmission, både barn och äldre, är med i kortfilmen Guld.

– För deltagarna var det en gripande dag särskilt för dem som hade liknande erfarenheter av kriget i Syrien. Inspelningen med ljud från bombningar väckte traumatiska minnen. Samtidigt tyckte deltagarna att det är fantastiskt att de fått komma till Sverige och bra att det de upplevt kunde användas inom filmbranschen för att berätta om deras erfarenheter för andra, säger Yesim Tungert.

Prisbelönad film visas på SVT

Kortfilmen Guld handlar om Amal som lever i ett skyddsrum i Syrien tillsammans med sina två systrar. Hon hittar ett guldhalsband, blir anklagad för stöld och det ena leder till det andra. Filmen skildrar kriget i Syrien ur ett barns perspektiv och är baserad på regissören Abbe Hassans egna upplevelser.

Filmen har vunnit pris på Toronto International Film Festival KIDS och Seoul Guro International Kids Film Festival.

Den visas på Fotografiska museet fram till den 27 juni och kommer även att visas i SVT den 29 juni klockan 19.10.

Källan råd- och stödcenter

Råd- och stödcentret Källan erbjuder information om det svenska samhället, svensk kultur och religioner som finns i Sverige. Du kan få råd och stöd i kontakt med myndigheter och delta i aktiviteter.
Mer om Källan