Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ny logistikmodell för livsmedelsöverskott

2017-12-01
Bristen på gemensamma system gör det svårt att öka mängden donerad mat till människor i utsatthet. Därför startar Stockholms Stadsmission, Linköpings Universitet och Bring ett projekt för att utveckla en nationell affärsmodell för att öka mängden donerat livsmedelsvinn till sociala verksamheter.

I projektet tar man tillsammans med aktörer inom livsmedels- och logistikbranschen fram en modell för resurseffektiv informations- och distributionslösning till ideella organisationer. Projektet med att ta fram en affärsmodell sträcker sig från oktober 2017 till augusti 2018 och har fått stöd av Vinnova inom utlysningen för Cirkulär ekonomi.

Med en implementerad modell kan mängden matsvinn minskas samtidigt som större volymer av livsmedelsöverskott kan tas till vara av människor i utsatta livssituationer via ideella verksamheter över hela landet. 

Inom Stockholms Stadsmission arbetar idag Matcentralen med att leverera produkter till Matmissions-butiker och sociala verksamheter i Stockholm.

 

Anne Lunde Dinesen
Projektledare

Matsvinn som kommer till nytta

Mat som annars hade slängts tas tillvara av Stockholms Stadsmissions verksamhetsområde Matcentralen. Här säljs donerat livsmedel vidare via Matmissionens livsmedelsbutiker eller blir till mättande måltider i lunchrestaurangen MatRätt eller i sociala verksamheter.

Läs mer om Matsvinn som kommer till nytta

Skänk mat och livsmedel

Donerad mat och livsmedelsvinn redistribueras till sociala verksamheter runt om i Stockholm eller säljs i Matmissionen, en social matbutik som finns i Hägersten och Veddesta. Maten kan även komma att tillagas i MatRätt, en lunchrestaurang i Veddesta.

Läs mer om Skänk mat och livsmedel