Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ökad roll för ideell sektor i framtiden

Bild Marika Markovits
2017-08-24
Framtidens skattemedel kommer inte att räcka åt alla som behöver stöd och hjälp. Stockholms Stadsmissions direktor Marika Markovits och Stockholms läns landshövding Chris Heister, samtalar i en podd om framtidens utmaningar och en ökad roll för ideell sektor. 

– I ett allt mer segregerat samhälle jag tror att kan ideell sektor kan vara en mötesplats för människor från helt olika bakgrunder men som ändå delar intresse. Det gör att man har en lust och en nyfikenhet på de andra. Och det är där jag tror att samhällskitt byggs –när vi upptäcker varandra, lär känna varandra och upptäcker att den där andra som är annorlunda mig själv inte är så olik mig ändå, säger Marika Markovits.  

direkt till podden.

Framtidens utmaningar kräver nya lösningar 

Avgående landshövding i Stockholm, Chris Heister har i samband med att hon slutar valt att bjuda in sex personer i poddsamtal om framtiden. En av gästerna var Marika Markovits. 

–Jag ville träffa henne för att hon är chef för en viktig del av den ideella sektorn i Stockholm och Stockholmsregionen. Stadsmissionen är det yttersta skyddsnätet för många utsatta i Stockholm och deras roll och betydelse har ökat genom åren. Trots att vi känner att vi är en trygg region är det väldigt många som far illa och där finns Stadsmissionen och gör skillnad i vardagen för väldigt många, säger Chris Heister.  

Ökad roll för ideell sektor

Utvecklingen går alltmer mot att de offentliga medlen inte kommer att räcka till alla de behov och kvalitetsökningar inom skolan och vården och äldreomsorgen som medborgarna vill ha. Marika Markovits tror att familj, anhöriga och ideell sektor kommer att få större betydelse. 

–Jag tror att i framtiden behöver vi fundera mer på om jag behöver gå in och hjälpa min gamla mamma mer eller behöver jag stötta upp min son eller min dotter i skolan mer. Och det orkar vi inte göra själva och det är då vi börjar skapa ideella föreningar där vi samorganiserar oss tillsammans utanför det offentliga, säger hon. 

Större engagemang i lokalsamhället

Idag har den stora världen också krupit närmare genom globaliseringen. För att hantera de förändringarna blir tryggheten i familjen och engagemanget i lokalsamhället viktigare.

–Det som vi har pratat om efter flyktingsituationen 2015 och 2016 är ett nytt normalläge i Sverige och resten av världen. Det offentliga kan aldrig ha det finmaskiga nätet och då är det du och jag som måste vara med där. Och bidra för att kunna fylla tomrummet och vara det där kittet som gör att samhället håller ihop, säger Chris Heister. 

Lyssna på hela samtalet mellan Chris Heister och Marika Markovits om Stockholm, ideella sektorn och framtiden på Soundcloud