Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Remake Sthlm vinnare av Damernas Värld Guldknappen 2021

Grundare av Remake Sthlm Marie Teike. Foto: Weronika Bela
2021-11-18
I år tilldelas Sveriges äldsta modepris, Damernas Värld Guldknappen, till Stockholms Stadsmissions cirkulära klädvarumärke Remake Sthlm.

Damernas Värld Guldknappen har delats ut sedan 1982 och är ett av Sveriges mest kända modepris. Det tilldelas en svensk modeskapare i syfte att främja svensk design. Bland tidigare pristagare återfinns bland annat Carin Rodebjer, Ann-Sofie Back och Roland Hjorth för WHYRED. Alla vinnare får en äkta guldknapp med sina namn ingraverade och till priset hör att ett plagg från vinnarens kollektion adderas till Nordiska Museets samlingar. 

Vi är så glada och stolta över att Damernas Världs Guldknappen-jury uppmärksammat Remake Sthlm och vårt arbete med att skapa ett cirkulärt och relevant mode. Efter många års hårt och fokuserat arbete bekräftar det här priset att det är värt det, att mode som är hållbart för både människa och miljö har sin självklara plats idag och på framtidens modearena, säger Ann-Sofie Kahl, verksamhetsområdeschef Remake Sthlm.

Guldknappen delas ut under en ceremoni på Nordiska Museet den 18/11. Det tilldelas Remake Sthlm med motiveringen: 

Remake Sthlm visar att utmärkt design, hög trendkänsla och fantastiska plagg kan skapas utan nya material, med nya arbetssätt och genom att inkludera socialt arbete i arbetsprocessen. Återbruk och framtidstro i sin mest moderiktiga form.

Hållbarhet som röd tråd

Remake Sthlm är Stockholms Stadsmissions eget klädvarumärke som designar och producerar mode som är hållbart för både människor och miljö. Materialet kommer från gåvor som skänkts till Stockholms Stadsmission. Alla plagg är unika, design och produktion sker lokalt i Remake Sthlms ateljé i Farsta där arbetsträning för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden är i fokus. Förra året arbetstränade totalt 586 personer inom Stockholms Stadsmissions olika sociala företag.

En lång rad av framgångar

Tidigare i år tilldelades Remake Sthlm Nordiska Kompaniets Innovationspris och bjöds in att representera svenskt hållbart mode i en utställning på Svenska Institutet i Paris. I samarbete med tennisturneringen Stockholm Open i november tog Remake Sthlm fram en unik kollektion inspirerad av tennisvärlden. Remake Sthlms senaste kollektion finns att se och köpa i en pop-up butik på NK i Stockholm året ut.

Läs mer om årets pris på Damernas Världs hemsida