Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Från arbetsträning till yrkescoach

Siv Sjöholm har själv arbetstränat och det gör hennes jobb som yrkescoach enklare. Foto: Anna Z Ek
2019-10-22
För två år sedan började Siv Sjöholm arbetsträna i en av Stockholms Stadsmissions Second hand-butiker. Idag är Siv anställd som yrkescoach och stöttar och leder de som arbetstränar.

Siv står och plockar upp kläder i second hand-butiken i Sollentuna centrum tillsammans med flera kollegor. I sin roll som yrkescoach ska Siv praktiskt visa hur den som arbetstränar ska utföra sitt arbete. En annan deltagare som står i kassan behöver hjälp och Siv går snabbt iväg för att hjälpa till.

– Som yrkescoach möter jag ofta en osäker person som varit borta från arbetsmarknaden ett bra tag. Jag ser deras rädsla och tron att de inte kommer klara av att jobba i butiken. Jag frågar varje dag hur deltagaren mår och vi lär in saker på ett väldigt lugnt sätt. Det ska inte vara någon stress, säger Siv.

Ville för mycket i början

Siv Sjöholm vet vad hon pratar om. För två år sedan började Siv själv arbetsträna i en av Stockholms Stadsmissions Second hand-butiker. När hon började kände att hon att hon ville visa framfötterna och lära sig allt jättesnabbt. Siv kände krav på att hon måste lära sig allt snabbt. En tanke som fanns kvar från tidigare yrkesliv. 

– Men här fick jag kliva in i en miljö med fantastiska medarbetare som var varma och som stoppade mig när jag ville för mycket. Kraven som fanns var bara mina egna. Det var så bra att jag blev bromsad. Man kan inte rusa fram när man varit borta så länge som jag varit, säger Siv och gestikulerar med händerna.

Började med utbildningstjänst

I början arbetstränade Siv några dagar i veckan. Efter flera månaders arbetsträning jobbade Siv 75% och när en utbildningstjänst fanns ledig kände hon sig mogen att söka den. En utbildningstjänst är en fast anställning under en tidsbestämd period. Alla som arbetstränar inom Stockholms Stadsmission kan söka en sådan tjänst när den blir ledig.

– Jag fick den och jag jublade! Det var en otrolig lycka. Jag älskade att jobba i butiken och nu fick jag stanna ett helt år. Jag kände att jag var ännu mer en i gänget. Jag visste nu att jag var bra på det jag gjorde och växte ännu mer av utbildningstjänsten, säger Siv och ler stolt.

Året gick fort och Siv Sjöholm tyckte det var fantastiskt att möta alla kunder och få höra att hon var trevlig och hjälpsam. Hon kände sig stolt.

– Jag kunde inte tänka mig att inte jobba här på Stockholms Stadsmission. Det är det bästa som hänt mig. Det är inte bara ett jobb. Det finns så mycket värme och kärlek här och man får vara sig själv, säger Siv och ler stort.

Använder egna erfarenheter

Butikschefen erbjöd Siv ett vikariat och efter några månader fick Siv en fast tjänst som yrkescoach. Att Siv själv gjort resan från arbetsträning till yrkescoach stärker henne i sin arbetsuppgift.

– Att jag har upplevt hur det känns att inte kunna saker och försöka hitta sin roll gör mig till en bättre yrkescoach. Den erfarenheten jag har kan jag använda i min roll. Jag vet hur de känner och tänker. Jag kan se och höra mig själv som jag var för två år sedan när jag träffar en deltagare som arbetstränar, säger Siv.

Viktigt att ta det lugnt

Hon vet att det är en utmaning att börja arbetsträna. När man varit borta från arbetsmarknaden tappar man både sociala kontakter och självförtroende. Därför är det extra viktigt att deltagarna får lära in saker på ett väldigt lugnt sätt. Det ska inte vara någon stress. 

– De kanske börjar med att hänga upp kläder i butiken. Jag måste se vilken deltagare jag har framför mig och anpassa mig efter den och bemöta den med respekt och kärlek, säger Siv Sjöholm.

Stolt över sin egen resa

När Siv tänker tillbaka på sin väg från arbetsträning till att idag vara yrkescoach sträcker hon lite extra på sig.
– När jag klev in i butiken trodde jag aldrig jag skulle vara där jag är idag. Händer det här? Är det sant? Vilken resa jag gjort! Vilket förtroende jag fått. Jag kunde aldrig drömma om att det skulle bli så här. Det känns helt obeskrivligt, säger Siv med glittrande ögon.