Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kalas när second hand fyller 90 år

Fasaden på Små Smulor Stockholms Stadsmissions second hand fyller 90 år
2017-04-24
Kom och fira med oss! Stockholms Stadsmissions Second hand-verksamhet fyller 90 år och det firar vi med kalas i butikerna den 4 maj.

Torsdagen den 4 maj firar vi med fika i våra second handbutiker och du betalar endast 90 procent för ett köp (och får därmed 10 procents rabatt).   

Arbetsträning målet redan från början

Stockholms Stadsmission öppnade second handbutiker redan 1927, då under namnet ”Små Smulor” inspirerat efter en idé från Tyskland. Syftet var att bereda arbetstillfällen åt arbetslösa och ge möjlighet till billiga inköp. Den första butiken öppnades på Myntgatan, i en fastighet som revs när riksdagen byggde kanslihus. All logistik sköttes till en början av Arbetshemmet som var en förebyggande instans för arbetslösa som kom till Stockholm från landsorten. Många av de inskrivna var frigivna fångar.

Under 2000-talet infördes namnet Stockholm Stadsmission Second hand. Idag finns 14 second handbutiker runt om i Stockholm med omnejd samt i Eskilstuna. Den 11 maj invigs den 15:e butiken, denna gång i centrala Södertälje.

Stockholms Stadsmission second hand drivs idag som ett socialt företag med arbetsintegration som främsta syfte. Här får människor möjlighet att närma sig arbetsmarknaden via arbetsträning.

En snabbt populär verksamhet som vuxit

Så här beskrivs starten av Små Smulor i förkortad form i boken "I heligt uppdrag: Stockholms Stadsmission 100 år" från 1953.Verksamheten fick en god start och namnet Små Smulor vann snabbt insteg i stockholmarnas medvetande. Många givare missuppfattade dock saken något. De trodde att Små Smulor kunde utnyttjas för att hämta helt värdelösa saker som de vill bli av med utan att betala för deras bortforsling. Det var gamla trasiga utdragssoffor, fulla av löss, det var balskor som för länge sedan hade mistat glans och form, det var fotogenlampor i legio med spräckta kupor och sönderslagna oljehus. Ja, det var kort sagt en bedrövlig syn. Men det var dröjde inte så länge förrän det stod klart att det ändå fanns mycket att hämta i skräpet.

Mycket måste forslas bort och brännas. Men det mesta kunde sättas i stånd och göra tjänst ännu många år. På de upprättade verkstäderna utveckla man förmågan att göra om och återställa. Den fula drängkammarbyrån blev en förtjusande modern lågbyrå. Mekaniska verkstaden kunde förvandla gaveln av en gammal engelsk järnsäng till en prydlig trädgårdsgrind. Så började det och så har det fortsatt under alla åren i ständigt stegrad omfattning

Redan då startade alltså en verksamhet som idag är Remake. Remake är Stockholms Stadsmissions eget designmärke med produkter som tillverkas av second hand-material.  

Bilden på Små Smulors försäljningsbod på Stora Nygatan 18 är från samma bok. 

Lise-Lotte Ryhnell
Säljchef Second hand
Sonny Wall
Verksamhetschef second hand

Hitta till din närmsta butik

Butikernas adresser, öppettider etc.

Läs mer

Vill du arbetsträna hos oss

Läs mer om arbetsträning i Stockholms Stadsmission

Läs mer

Remake

Läs mer om vår nutida Remakeverksamhet

Läs mer