Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Skänk kläder och inredningsprylar i alla Åhlénsvaruhus

kartong med kläder och skor
2018-04-11
Nu kan du skänka kläder och inredningsprylar i alla Åhlénsvaruhus över hela landet. Dina gåvor distribueras till någon av Sveriges nio stadsmissioner.

Samarbetet ”Återanvänd mera” lanseras nu efter en prövoperiod i samtliga Åhléns-varuhus. Syftet är att uppmuntra till återbruk av kläder, textilier och heminredningsartiklar, till förmån för miljön och människor i utsatthet. Kläder och prylar ska vara hela och rena, med tanken att de ska kunna återanvändas av en medmänniska. Sakerna går i första hand till människor i utsatthet som kommer till stadsmissionernas verksamheter. I andra hand säljs de i Stadsmissionens second hand-butiker.

Stadsmissionerna har sedan länge samlat in kläder och skänkt vidare till behövande. I Stadsmissionens secondhand-butiker säljs kläder och prylar vidare för återbruk. Butikerna utgör också en arbetsplats för människor som länge varit arbetslösa, genom arbetsträning och praktik med handledning och som ger yrkeskompetens. Eventuellt ekonomiskt överskott går till socialt arbete lokalt. 

– Vi är mycket glada över detta initiativ, vi har ett stort behov av både kläder och inredningsprylar. Utsattheten i Sverige ökar och vi är väldigt tacksamma för Åhléns och deras kunders hjälp i vårt arbete för människor i utsatthet, säger Marika Markovits, vice ordförande Sveriges Stadsmissioner och direktor i Stockholms Stadsmission. 

Långvarigt samarbete

Åhléns och Sveriges Stadsmissioner har haft ett nära samarbete sedan år 2000, där stadsmissionerna erhållit stöd till verksamhet för bland annat människor i hemlöshet och våldsutsatta kvinnor. Under 2017 genomfördes två större kampanjer i samarbete med Sveriges Stadsmissioner, exempelvis kampanjen ”En tia till” som uppmuntrade kunder att skänka en tia extra till Sveriges Stadsmissioner. Det resulterade i över 1 miljoner kronor till stadsmissionernas verksamhet. 

– Det här är ett steg vi tar dels utifrån att ta ett större ansvar för det vi säljer, dels för ett mer hållbart samhälle, oavsett om du köpt varan hos oss på Åhléns eller hos någon annan. Att vi dessutom har hittat en form för ett fördjupat samarbete med Sveriges Stadsmissioner ligger oss extra varmt om hjärtat då vi har en samsyn i våra värdegrunder, säger Sofia Bothelius, produktions- och hållbarhetschef för Åhléns.

Karin Timm Östlund
Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner
Kommunikatör/Projektledare

Second hand

Letar du efter vacker vintage eller är på jakt efter antika konstföremål? Eller vill du lämna barnkläder som barnen vuxit ur och göra en insats för miljön? Hos oss bidrar du till ett mer hållbart samhälle oavsett om du handlar eller skänker gåvor.

Läs mer om Second hand

Följ oss

Vår i luften! Det finns fina böcker om blommor, blad och en massa annat i våra butiker. Här inspiration från Gamla stans butiker! #stockholmsstadsmission #secondhand #trädgård #trädgårdsinspiration #böcker #vårtecken #köpmangatan15Spara, bevara och förvara i dessa fina ting! Burkarna finns just nu i Upplands väsby. #stockholmsstadsmission #secondhand #väsbycentrum #burkarVilken skjorta väljer du i vår? Vi har allt för alla #stockholmsstadsmission #secondhand #skjortor #vårnytt #randigt #rutigt #hantverkargatan #herrmodeNu är det finputsning av de sista detaljerna innan dagens öppning av butiken i Bromma på Karlsbodavägen 14. Varmt välkommen för att handla och skänka! #stockholmsstadsmission #secondhand #nyöppning #bromma #sundbyberg #kalas #handlahållbart #skänkaBrommabutiken tar form. Vi ses väl på torsdag? Klockan 10 öppnar butiken på Karlsbodavägen 14. Precis intill tvärbanestationen Karlsbodavägen! #stockholmsstadsmission #nyöppning #bromma #secondhand #sundbyberg #mariehäll #karlsbodavägenBild från den snygga herravdelningen i nya butiken i Bromma. Fixad av vår grymma Ylva med crew! Välkommen på öppning nu på torsdag! #stockholmsstadsmission #secondhand #bromma #sundbyberg #karlsbodavägen14Hallundabutiken firar 2 år i helgen och om en vecka öppnar en ny second hand-butik i Bromma på Karlsbodavägen 14! Festligt ska det bli! #stockholmsstadsmission #secondhand #hallundacentrum #bromma #fest #handlahållbartButiken med fina gamla ting i Gamla stan har öppet både påskdag och annandag påsk. #stockholmsstadsmission #gamlastan #secondhand #köpmangatan15 #antik #presenttips #söndagstipsHur dukar du ditt bord i Påsk? Här kommer inspiration från butiken i Liljeholmen. #stockholmsstadsmission #secondhand #påskfint #porslin #dukning #liljeholmstorget #liljeholmen