Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Statsbesök till Matcentralen Veddesta

Islands presidentfru Eliza Jean Read och drottningen får guidad tur på Matmissionen Veddesta
2018-01-18
Drottning Silvia och den isländska presidentfrun Eliza Jean Reid har besökt Matcentralen för att få veta mer om Stockholms Stadsmissions arbete med matsvinn. Besöket var en del av det isländska presidentparets tre dagar långa i statsbesök Sverige.

Det var i november Johan Rindevall, verksamhetschef för Matcentralen, blev kontaktad av utrikesdepartementet med en förfrågan om ett studiebesök. Orsaken till UD:s och hovets intresse tror han beror på att Matcentralen i höstas var nominerat till Nordiska rådets miljöpris. Under besöket fick sällskapet som omfattade ett femtontal personer en rundvandring i Matmissionens butik och lager. Johan Rindevall, Jens Jonsson, ansvarig för lager och logistik, Tove Larsson, verksamhetsledare för Matmissionen, och direktor Marika Markovits berättade om Stockholms Stadsmissions arbete med matsvinn. 

Flerfaldig nytta för miljö och människa 

Arbetet med matsvinn omfattar insamling av donerat livsmedelsöverskott, distribution till sociala verksamheter, både Stockholms Stadsmissions egna och andra ideella organisationers, samt försäljning i Matmissionens butiker. Dessutom sker tillagning och försäljning av rätter gjorda med donerat livsmedelsöverskott i MatRätt – café och lunchrestaurang i Veddesta. 

Verksamheten startade i december 2015 och har tre mål för människa och miljö: 

  1. Bidra till minskat matsvinn och därmed minska miljöpåverkan.
  2. Möjliggöra för människor med låga inkomster, exempelvis försörjningsstöd eller garantipension, att handla till en tredjedel av ordinarie pris. Matmissionen har idag 2500 medlemmar och cirka 200 kunder per dag. 
  3. Erbjuda människor som vill närma sig arbetsmarknaden en möjlighet till arbetsträning med personligt stöd och handledning och ge dem breda erfarenheter inom butik och service, logistik och livsmedelshantering.

En värdighetsfråga att få välja själv

Grundfilosofin för Matmissionen är att kunderna, även om de har låg inkomst, inte bara ska få en matkasse utan ska få känna värdighet i att välja sina egna matvaror.

– Finns butikerna i flera städer, undrade drottningen. 

– Nej, men vi ser gärna att det startas fler Matmissionen i andra städer genom franschise, svarade Marika Markovits.  

Stort isländskt engagemang i hållbarhet

Presidentfrun Eliza Jean Reid är född i Kanada och engagerad i ideell verksamhet sedan unga år. Sedan 2003 bor hon på Island och är även bland annat särskild FN-ambassadör för FN:s hållbarhetsmål. 

– Det är intressant att verksamheten kombinerar att hjälpa människor i nöd med hållbarhetsfrågan att ta hand om matsvinn. Vi har inte det här på Island och är alltid intresserade av goda exempel, sa hon. 

Besöket avslutades med att följet bjöds på ett smakprov på vad som tillagas med matsvinnet på restaurang MatRätt. 

– Det är otroligt roligt och hedrande att de ville komma till oss och att de visade ett sådant genuint intresse för verksamheten. Jag hoppas att det här besöket kan göra att även fler företag och livsmedelsleverantörer får upp ögonen för oss och vill bidra. Det finns ett stort värde i att sprida den här idén, säger Johan Rindevall. 

Marika Markovits var också mycket nöjd med besöket och konstaterade att det faktiskt var det första statsbesöket i någon av Stockholms Stadsmissions verksamheter.