Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Stockholms Stadsmission öppnar Matmissionen-butik i Handen

Christophe Hanson, butikschef Matmissionen Handen
2022-04-13
Den 29 april öppnar Stockholms Stadsmission en Matmissionen-butik i Handen. Butikernas syfte är att nå människor som lever i ekonomisk utsatthet och samtidigt reducera svinn av produkter och livsmedel. Det är den andra av tre butiker som öppnar under 2022. Butikschef Christophe Hanson berättar mer.

Att handla mat har blivit allt dyrare. Det är en utveckling som drabbar människor i ekonomisk utsatthet hårt, där en av konsekvenserna är att det blir allt svårare att köpa näringsrik mat. Under 2022 öppnar Stockholms Stadsmission tre nya Matmissionen-butiker för att möta det ökande behovet och bekämpa matfattigdomen.

Christophe Hanson har arbetat med sedan starten 2015. Han började som timanställd i Matmissionens första butik som då låg i Rågsved, blev yrkescoach och sedan butikschef för Matmissionen i Hägersten. Nu går han in som butikschef för Matmissionen i Handen, som blir den fjärde butiken i Stockholmsområdet.

Varför är Matmissionen viktigt?
– Det första året hade vi som mål att rädda 200 ton matsvinn och förra året räddade vi hela 1187 ton matsvinn. Det vi gör är bra för miljön. Vi är framstående inom arbetsträning, där många av våra deltagare som arbetstränar går vidare till arbete eller studier. Matmissionen är även väldigt viktigt för alla våra medlemmar som lever i matfattigdom och ekonomisk utsatthet, säger Christophe.

Hur blir den nya Matmissionen-butiken?
– Butiken i Handen öppnar den 29 april. Den är lite större än butiken i Hägersten, men fortfarande liten och familjär. Den har bra kommunikation och ligger nära både pendeltågsstation och bussterminal. Det som utmärker butiken är att det är den första som ligger åt Haninge-hållet. 

– Genom att öppna i Handen etablerar vi oss i för oss ett nytt område och kan på så sätt nå fler kunder som har behov av att handla i våra sociala matbutiker, fortsätter han.

Vilka förhoppningar har du som butikschef för den nya butiken?
– Det ska bli kul att bygga upp en butik från början igen. Nu har jag varit med vid tidigare öppningar, så jag känner att jag kan finslipa ytterligare och göra det ännu bättre den här gången. Jag vill fortfarande skapa Sveriges trevligaste butik, säger Christophe.

Har du exempel på hur Matmissionen gör skillnad för sina medlemmar?
– Jag pratade med en familj som berättade att de tack vare oss fått en bättre ekonomi och därför äntligen hade råd att gå på bio med sina barn. Det är roligt att jobba på Matmissionen och vara med och se hur det förändrar folks liv, avslutar han.

Öppningen är möjlig genom ett samarbete mellan Stockholms Stadsmission, Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF).